Çipura (Sparus aurata, L 1758) yemlerinde alternatif protein kaynağı olarak kullanılan maya (Saccharomyces cerevisiae)'nın sindirilebilirliği üzerine araştırmalar
Digestibility of yeast Saccharomyces cerevisiae as an alternative protein source in gilthead sea bream (Sparus aurata), L 1758 feed
- Tez No: 169608
- Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN HOŞSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Maya, balık unu, Sparus aurata, Saccharomyces cerevisiae, Yeast, Fish meal, Spams aurata, Saccharomyces cerevisiae
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Çipura (Sparus aurata, L. 1758) yemlerinde alternatif protein kaynağı olarak kullanılan maya (Saccharomyces cerevisiae )'nın sindirilebilirliği üzerine araştırmalar Semih SALNUR Yüksek Lisans Tezi,Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Belgin HOŞSU Temmuz 2005, 36 Sayfa Amino asit ve yağ asidi kompozisyonu ile balık unu yemlerde önemli ve değerli bir hammaddedir. Son yıllarda bulunabilirliğinde karşılaşılan sorunlar ve fiyatı nedeni ile balık ununun yerine geçebilecek hammaddeler üzerine yapılan çalışmalar araştırmacılarının en önemli konularından biri olmuştur. Bu hammaddeler besin değerleri açısından balık ununa yakın olmalıdır. Bu çalışma da mayanın değişik oranlarda kullanımını sindirime etkisi üzerinde durulmuştur. Balıklar sindirim çalışmaları için özel olarak dizayn edilmiş, dışkı toplayıcıları olan tanklara 25 adet /İm3 yoğunluğunda stoklanmışlar dır. Maya ile balık unu % 10-20 oranlarında yer değiştirilmiştir. Balıklar bir hafta süre ile kontrol yemi ile beslenerek çalışma tanklarına adapte edilmişlerdir. İkinci haftanın sonunda dışkı toplanmaya başlanarak örnekler derin dondurucuda (-20°C) bekletilmiştir. Balıkların başlangıç ağırlıkları ortalama 90±4 g.dır. ÜçVI süren çalışma sonunda canlı ağırlıklar kontrol grubu için 140 ± lig. %10 oranında maya kullanılan grupta 154 ± 3 g ve %20 maya kullanılan grupta ise 157 ± 8 g. olarak gerçekleşmiştir. Yemde ve dışkıda kuru madde asitte çözünebilir kül, ham protein yağ ve selüloz analizleri yapılmıştır. Protein, yağ ve selüloz sindirilebilirliği açısından gruplar arasında önemli bir fark görülmemiştir (p>0,01). Elde edilen bu sonuçlar mayanın balık ununun yerine kullanılmasının mümkün olabileceği fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Digestibility of Yeast Saccharomyces cerevisiae as an Alternative Protein Source in Gilthead Sea Bream {Sparus aurata), L 1758 Feed. Semih SALNUR Msc in Fisheries Supervisee Prof. Dr. Belgin HOŞSU Temmuz, 2005, 36 pages Fish meal is an important and valuable ingredient for fish feed, with its amino acid and fatty acid composition. Replacement of fish meal by several ingredients is one of the most important subject of fish nutritionist in recent years because of it's limited obtain and price. These ingredients have to be close to fish meal with their nutritional compositions and cheaper, more easy to supply and available for fish feed process. Yeast (Saccharomyces cerevisea) is one of these alternatives and replacement ingredient for fish feed with its nutritional composition and price. Present study is focused on effects of yeast to digestibility of Gilthead Sea Bream in several ratios. Fish were placed in tanks ( 25 fish/lm3), which were prepared for digestibility studies with special design for fecal collection. Replacement ratio is determinate 10 to 20 % offish meal. Fish were adopted to study tanks and fed with control diet for one week. Fecal collection is began in the second week and samples are put in deep freezevm (-20 ° C). Initial live weights of fish were around 90±4 g. Final live weights of fish at the end of three months were 140 ± 1 lg at control group and 154 ± 3 g, 157 ± 8 g at 10% & 20% fishmeal replaced with yeast. Dry matter, acid-soluble ash, crude protein, lipid and cellulose analyses is done at feed and feces. There haven't been significant differences between groups for protein, lipid and cellulose digestibility (p>0,01). Results are promising for replacement of yeast by fish meal for Gilthead Sea Bream.