Afyon alkaloidleri fabrikası atıksuyunun fenton reaktifi ile ıslak hava oksidasyonu yöntemiyle arıtılması
Treatment of Afyon alkaloids factory wastewater by wet air oxidation with fenton's reagent
  1. Tez No: 169619
  2. Yazar: ZELİHA BIÇAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜHEYDA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Catalytic Wet Air Oxidation, COD Removal, Wastewater Treatment, Fenton's Reagent, Activated Sludge
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
ABSTRACT TREATMENT OF AFYON ALKOLOIDS FACTORY WASTEWATER BY WET ATR OXIDATION WITH FENTON'S REAGENT BIÇAKSIZ, Zeliha MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Süheyda ATALAY September, 2005, 107 pages In this study, Afyon Alkaloids Factory wastewater is treated by Wet Air Oxidation (WAO) with Fenton's Reagent in order to oxidize its harmful organic content into less harmful components. Fenton's Reagent is utilized as chemical reagent. The necessary reaction conditions are searched for achieving discharge limits for the wastewater treated. In order to achieve this, Wet Air Oxidation with Fenton's Reagent is applied to factory effluent as well as diluted factory effluent (1/10 and 1/100) and aerobically pretreated (activated sludge method at 2 days of retention time) wastewater. To be able to find the optimum quantities of reagents for efficient treatment; Fe/substrate ratio of 1/10, 1/25 and 1/50; and Fe/HbOa ratio of 1/1, 1/10 and 1/25 are investigated and reactions are carried out at four different temperatures, as 30, 40, 50, and 60 °C at a pH value of 3. According to the overall test results, it can be seen that, the high values of COD removals are obtained in the temperature range of 30 - 50 °C, Fe/substrate ratio range of between 1/10 and 1/25. The change in H^Oa/Feratio doesn't make any sense; at ali ratios (1/1, 1/10 and 1/50) percentage COD removals are nearly the same, so HbC^/Fe = l can be recommended. Aerobic pretreatment seems to be effective, since 74% COD Removal is obtained at 50 °C with Fe/subs=l/10 and HaOı/Fe^l. Higher COD Removal % values than original and diluted wastewaters are obtained with aerobically pretreated wastewater generally. On the other hand, any enhancement hasn't been observed in the case of diluted wastewater. Maximum COD Removal % values are 30 for 1/10 diluted wastewater and 27 for 1/100 diluted wastewater, however maximum COD Removal % obtained with original wastewater is 38. Therefore, dilution seems to be unnecessary.
Özet (Çeviri)
vn ÖZET AFYON ALKOLOID FABRİKASI ATIKSUYUNUN FENTON REAKTİFİ İLE ISLAK HAVA OKSİDASYONU YÖNTEMİYLE ARITILMASI BIÇAKSIZ, Zeliha Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süheyda ATALAY Eylül, 2005,107 sayfa Yapılan çalışmada, içerdiği kirletici maddeleri daha az kirletici maddelere dönüştürebilmek için, Afyon Alkaloidleri Fabrikası atıksuyuna Fenton Reaktifi ile Islak Hava Oksidasyonu yöntemi uygulanmıştır. Kirlilik düzeyini uygun deşarj standartlarına ulaştırabilecek reaksiyon şartlan araştırılmıştır. Fenton Reaktifi ile Islak Hava Oksidasyonu orijinal fabrika atıksuyuna uygulandığı gibi seyreltilmiş (1/10 ve 1/100) atıksuya ve aerobik ön arıtıma (2 gün alıkonma süreli aktif çamur yöntemi) tabi tutulmuş atıksuda da denenmiştir. Buradaki amaç, yöntemin orjinal atıksudaki performansını görmenin yanısıra, seyreltmenin ve biyolojik ön arıtımın KOİ (Kimyasal Oksijen ihtiyacı) giderimine etkisini araştırmaktır. Optimum reaktif miktarlarını bulmak için 1/10, 1/25 ve 1/50 Fe/substrat oranlan ile 1/1, 1/10 ve 1/25 Fe/HıOa oranlan denenmiştir. Reaksiyonlar asidik ortamda (pH=3) 30, 40, 50 ve 60 °C olmak üzere dört farklı sıcaklıkta gerçekleştirikniştir.Genel anlamda test sonuçlarına bakıldığında, en yüksek KOİ giderimi, 30 - 50 °C sıcaklık aralığında, Fe/substrat oranının 1/10 ile 1/25 arasında olduğu durumlarda elde edildiği görülebilir. Her üç H^Oa/Fe oranında ise KOİ giderimleri arasında fazla fark görülmemiş olup, H202/Fe=l oram tercih edilebilir. Aerobic önarıtıma tabi tutmak etkili bir yol olabilir; 50 °C, Fe/subs=l/10 and H202/Fe=l şartlarında % 74'lük KOİ Giderimi elde edilebilmiştir. Test sonuçlarına bakıldığında genel olarak aerobik önarıtıma tabi tutulmuş atıksuda, orjinal ve seyreltilmiş atıksulara nazaran daha yüksek KOİ giderimlerine ulaşılabilindiği görülmüştür. Diğer taraftan, seyreltilmiş atıksularla yapılan deneylerde, % KOİ Gideriminde orijinal atıksuya nazaran bir yükselme saptanamamıştır. 1/10 seyreltilmiş atıksuda maksimum %30, 1/100 seyreltilmiş atıksuda maksimum %27'lik KOİ Giderimi elde edilmişken, orijinal atıksuda ulaşılabilinen maksimum % KOİ Giderimi 38'dir. Bu nedenle seyreltme işleminin gereksiz olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler; Katalitik Islak Hava Oxidasyonu, KOİ giderimi, Atıksu Arıtma, Fenton Reaktifi, Aktif Çamur