Mikroemülsiyon yöntemi ile nano boyutta ZnO üretimi
Production of ZnO nanoparticles using microemulsion method
  1. Tez No: 169620
  2. Yazar: BERRİN İKİZLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜMER PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO nano taneleri, ZnO üretimi, mikroemülsiyon sistemleri, ters misel, yüzey aktif madde, ZnO nanoparticles, ZnO production, microemulsion systems, inverse micelle
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET MIKROEMULSIYON YÖNTEMİ İLE NANO BOYUTTA ZnO ÜRETİMİ İKİZLER, Berrin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sümer PEKER Ekim 2005, 152 sayfa Bu çalışmanın amacı, mikroemülsiyon yöntemi ile ZnO üretimi ve üretim sürecinde kritik rol oynayabilecek parametrelerin belirlenmesidir. Mikroemülsiyon sistemi, AOT(Sodyum-bis(2-etilhekzil)-süIfosaksinat) - Izooktan-Su sisteminden oluşturulmaktadır. Yağ fazı olarak kullanılan izooktan içinde dağıtılmış AOT'un oluşturduğu ters misellerin içi, nanoreaktör olarak kullanılmaktadır. Ters miseller, değişik çinko tuzlan (Zn(N03)2, ZnCl2, ZnS04) ve reaktantlar (NH4OH, Na2C03, H2C204) ile yüklenmektedir. Reaksiyon, iki farklı tip miselin çarpışması esnasında dinamik olarak yeni misellerin oluşması ile gerçekleşmektedir. Küresel taneler elde etmek için gereken bileşenlerin oran aralığı, sistemin 25°C'deki faz diyagramı ile belirlenmiştir. Faz diyagramındaki yapılar çapraz polarize mikroskop ile tayin edilmiştir. Ters misellerin yükleme kapasiteleri değişik AOT/izooktan oranlan için, bulanıklık, iletkenlik ve pH ölçümleri ile belirlenmiştir. %10 su fazı-%36AOT -%54izooktan oranının (ağırlıkça) mikroemülsiyon sistemini oluşturmakta ideal oranlarV olduğu bulunmuştur. Hem makro hem de mikro ölçekte yapılan reaksiyonlar süresince pH ve iletkenlik değişimi saptanmıştır. Boş ve yüklü misellerin tane dağılımı dinamik ışık saçılımı (DLS) tekniği ile belirlenmiştir. Boş misellerin hidrodinamik çapının ~4nm, %10 çinko veya reaktant çözeltisi ile yüklenmiş misellerin çapının ise ~8.5nm olduğu bulunmuştur. Son olarak, tanelerin morfolojisi x-ışını lonnımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri ile saptanmıştır. Zn(OH)2 ve ZnCOs nano tanelerinin küresel ve yaklaşık lOOnm çapa sahip oldukları, ZnCaCU nano tanelerinde ise çapı ~100nm boyu ise ~2um'ye varan çubuk şeklinde yapılar gözlenmiştir. 800°C'de 2saat kalsine edilmiş Zn(OH)2 makro tanelerinin tümünün ZuO'e dönüştüğü XRD sonuçlan ile kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII %36AOT - %54isooctane weight ratios is found to be the ideal ratios for the formation of the microemulsion system. The variation of the pH and conductivity from initiation to end point was determined in the macro and in microscale reactions. The size distributions of the empty and loaded micelles were determined by dynamic light scattering (DLS) technique. The hydrodynamic diameter of the null micelles is ~4nm whereas the hydrodynamic diameters of the micelles, which are loaded with zinc or reactant solutions, are found to be ~8.5nm. Finally, the morphology of the particles was determined by x-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) images. Spherical nanoparticles with a diameter of -lOOnm is obtained for Zn(OH)2 and ZnCC>3 nanoparticles, but Z11C2O4 nanoparticles showed rod-like particles with a diameter of ~100nm and a length of up to ~2uxn. XRD results proved that all Zn(OH)2 macro particles converted to ZnO after the calcination of 800°C for 2hour.