İpekböceği (Bombyx mori)'nin gelişim evrelerinde beynin histolojik açıdan araştırılması
Histological investigation of the brain at tha developmental stages of the silkworm (Bombyx meri)
  1. Tez No: 169618
  2. Yazar: SERAP TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÖBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bombyx mori, beyin, nörosekresyon hücreleri, Bombyx mori, brain, neurosecretory cells
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET İPEKBÖCE?İ (BOMBYXMORT)>m$ GELİŞİM EVRELERİNDE BEYNİN HİSTOLOJİK AÇIDAN ARAŞTHULMASI TUFAN, Serap Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayla ÖBER Kasım 2005, 39 Sayfa Bu çalışmanın amacı, ipekböceğinin gelişim evrelerinde özellikle beyin nörosekresyon hücrelerinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesidir. Bu amaçla Bombyx mori'mn geç larval, pupal ve ergin evrelerinde çıkarılan beyinler paraldehit fuksin (PAF) ile boyanarak histolojik açıdan incelenmiştir. Çalışmada PAF ile verdikleri reaksiyona göre pars interserebraliste üç tip (NSH-1, NSH-2, NSH-3), pars lateraliste ise tek tip (NSH-L) hücre saptanmıştır. Gelişme sırasında beyinde meydana gelen morfolojik değişimlere ek olarak, bu hücrelerin lokalizasyonlannda da bir takım değişiklikler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu hücrelerin boyanma özelliklerinde sekresyon aktivitesine bağlı bazı değişiklikler de gözlenmiştir. Pars interserebralisin NSH-1 hücrelerinde yoğun bir madde içeren dev bir sitoplazmik vakuol bulunuşu tipiktir. Ancak bu vakuollerin içerdiği maddenin ne olduğu bilinmemektedir. Bununla ilgili olarak ayrıntılı immünohistokimya ve elektron mikroskobu çalışmaları yapılması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT HISTOLOGICAL INVESTIGATION OF THE BRAIN AT THE DEVELOPMENTAL STAGES OF THE SILKWORM (BOMBYX MORI) TUFAN, Serap M.SC in Biology Supervisor: Prof. Dr. Ayla ÖBER November 2005, 39 Pages The aim of this study is to identify the modifications particularly of brain neurosecretory cells at the developmental stages of the silkworm. For this reason, brains were dissected out at late larval, pupal and adult stages and stained with paraldehyde fuchsine (PAF) for histological examination. In this study, three types of neurosecretory cells in pars intercerebralis and one type in pars lateralis were determined by staining properties with PAF. In addition to morphological modifications occured in brain during development, some changes were defined at localizations of neurosecretory cells. Some changes were observed by staining properties of these cells in depend on their secretory activities too. It is typical that NSH-1 cells of pars intercerebralis have a very large cytoplasmic vacuol containing dense material. However, it was not identified what the material is in these vacuols. In relation with this information, detailed immunohistochemical and electron microscopical studies are determined.