Ege Denizi'nin farklı bölgelerindeki plankton örneklerinde Po-210 birikiminin incelenmesi
Investigations of Po-210 accumulation in plankton samples from different zones of Aegean Sea
  1. Tez No: 169621
  2. Yazar: FATİH ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSUN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plankton, Ege Denizi, Po-210, biyoizleyici, doğal radyonüklid, Plankton, Aegean Sea, Po-210, biomonitor, natural radionuclide
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET EGE DENİZİNİN FARKLI BÖLGELERİNDEKİ PLANKTON ÖRNEKLERİNDE Po-210 BİRİKİMİNİN İNCELENMESİ ARSLAN,FatihD. Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler A.B.D Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Aysun UĞUR Eylül 2005, 89 sayfa Son yıllarda deniz organizmalarında radyoaktif konsantrasyon ölçümü ile ilgili bir çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmaların genel amaçlan (i) kontamine olmuş deniz ürünleri tüketiminden kaynaklanabilecek halk sağlığı sorunlarının tespiti için kıyı bölgelerindeki su ve sedimentlerde kalite biterlerinin geliştirilmesi ve (ii) farklı deniz organizmalarındaki radyonüklid konsantrasyonları bilgisini gerektiren deniz canlıları ve insan populasyonu ile ilgili risk görüşleri ortaya koymaktır. insanoğlunun maruz kaldığı en önemli radyasyon, doğal kaynaklardan alınmaktadır. Doğal radyoaktivite, doğanın oluşumu ile var olan radyonüklidler ve kozmik ışımalardan oluşur. Bazı insan aktiviteleride (fosfat endüstrileri, petrol ve gaz endüstrileri, metal endüstrileri, fosil yakıtların tüketimi) doğal radyoaktiviteye katkı yapmaktadır.VI Planktonik organizmalar deniz ortamlarında radyonüklidlerin dinamik ve taşınmaları için önemli yere sahiptir ve bu organizmalar çeşitli radyonüklidleri biriktirebilir ve yüksek konsantrasyonlara sahip olabilirler. Bu nedenlerle bu canlılar sularda radyonüklid biyomonitörü olarak kullamlabilirler. Deniz ekosistemindeki doğal radyonüklidler üzerine yapılan çalışmalar sayesinde denizlerdeki besin zinciri ile radyonüklidlerin insanlara transfer mekanizması anlaşılabilir. Bu çalışmada Ege Denizinin Türkiye kıyılarındaki (İzmir îç, Aliağa, Nemrut ve Eski Foça Körfezleri) planktonik organizmalarda önemli miktarlarda bulunan doğal radyonüklid (Po-210) konsantrasyonu ölçülmüştür. Çalışmada bulunan sonuçlar Po-210 konsantrasyonu ile plankton biyokütlesi arasında doğrusal olmayan bir ilişkinin olduğunu ve endüstriyel bölgelerde Po-210 aktivite konsantrasyonunun daha yüksek olduğunu göstermektedir. Plankton Örneklerinde Po-210 aktivitesi 10+6- 207+23 Bq kg"1 (kuru kütle) aralığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF Po-210 ACCUMULATION IN PLANKTON SAMPLES FROM DIFFERENT ZONES OF AEGEAN SEA ARSLAN, Fatih D. MSc in Department of Nuclear Sciences ( Physics ) Supervisor: Doç.Dr.Aysun U?UR September 2005, 89 pages In the last decades there are a lot of studies on the measurement of the radioactivity concentration of marine organisms. These studies have been motivated in part by a number of practical issues, such as public health concerns arising from the consumption of contaminated seafood, a need to establish improved water or sediment quality criteria in coastal regions and risk assessment exercises (for both marine communities and human populations) which require information on concentration for radionuclides in different marine organisms. The major contribution to the radiation exposure received by mankind comes from natural sources. Natural radioactivity is constituted by primordial and cosmogenic radionuclides. The primordial nuclides have been present in nature since the beginning of the earth. A number of human activities (phosphate industries, oil and gas industries, metalvın industries, combustion of fossil fuel) contribute to our natural radiation environment Planktonic organisms are important in the dynamics and transport of radionuclides in the marine environments and also they can accumulate various radionuclides and elevated concentrations in their bodies so this ability has provide their use as biomonitors of radionuclides in waters. Studies on natural radioactivity in marine ecosystems offer considerable scope for understanding the mechanism of radioactivity transfer to man through the marine food chain. The present study was undertaken to investigate the concentration of Po-210 which contributes significant doses in plankton at some regions in Turkish Aegean Sea coast (Bays of İzmir, Aliağa, Nemrut and Eski Foça). Results in this study show that (i) nonlinear relationship between Po-210 concentration and biomass of plankton and also (ii) the activity concentration of Po-210 is higher in industrial regions. The ranges of Po-210 activity in plankton samples were observed between 10+6- 207±23 Bq kg"1 (dw).