Gediz havzası eğimli tarım alanlarında erozyon hızı tayininde 210Pb'nin kullanabilirliğinin incelenmesi
Evaluation of the utility of 210Pb in the determination of soil erosion rates in the agricultural region of slope facets in Gediz basin
- Tez No: 169635
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSUN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: 210Pb, Denge Üstü 210Pb, Erozyon, 210Pb, unsupported 210Pb, erosion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
V ÖZET GEDİZ HAVZASI EĞİMLİ TARTM ALANLARINDA EROZYON HIZI TAYİNİNDE 2I0Pb'NİN KULLANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ ÖZTÜRK, Tuncer Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler A.B.D. Danışman: Doç. Dr. Aysun UĞUR 19.09.2005, 88 sayfa En önemli yerüstü kaynaklarından biri olan toprak, uygun bir şekilde kullanılmaması durumunda, erozyon etkisi altında kolayca ve geriye kazanılmamak üzere kaybedilebilmektedir. Dünyada çoğu ülke, toprak kaybına karşı önlemlerin alınmasında birçok yöntem kullanmaktadır. Bu yöntemlerden sonuncusu ve hızlı sonuç vereni radyonüklidler ile erozyon ve depozisyon hızının saptanmasıdır. Toprak hareketlerinin izlenmesinde 137Cs ve 7Be'nin yanı sıra 210Pb'de kullanılan radyonüklidlerdendir. Bu tez çalışmasında, erozyon ve depozisyon hızlarının saptanmasında radyoaktif izleyici olarak 137Cs'nin kullanıldığı Gediz Havzası topraklarında 210Pb'nin kullanabilirliği değerlendirilmiştir. Havzada, beş ayrı bölgedeki taran alanlarından toprak örnekleri alınmış, örneklerin 210Pb konsantrasyonlarının derinliğe bağlı değişimleri incelenmiştir. Çalışmada toplam verim 209Po (0.1 Bq/mL) standardı kullanılarak bulunmuş, dedektör verimi tayininde ise 210Pb standardı kullanılmıştır.VI Toprak örneklerindeki 210Pb aktivitesi alfa spektroskopisi silikon yan- iletken yüklü parçacık dedektörü ve ZnS(Ag) sintilasyon dedektörü ile ölçülmüş ve tayin edilen konsantrasyonlar 81 ± 10 Bq kg“1 - 5 ± 2 Bq kg”1 arasında bulunmuştur. Denge üstü 210Pb envanteri referans bölgesinde 3525 Bq m“, depozisyon bölgesinde 4874 Bq m”ve erozyon bölgesinde 2732 Bq m"2 olarak hesaplanmıştır. Referans bölgelerinde 210Pb dağılımı, 137Cs dağılımı ile uyum göstermiş ve bu çalışma bölgesinde 210Pb'nin erozyon ve depozisyon hızı tayininde kullanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATION of the UTILITY of 210Pb in the DETERMINATION of SOIL EROSION RATES in the AGRICULTURAL REGION of SLOPE FACETS in GEDIZ BASIN ÖZTÜRK, Tuncer MSc in Department of Nuclear Sciences ( Physics ) Supervisor : Doç. Dr. Aysun UGUR 19. 09. 2005, 88 pages Soil is one of the most important source of ground and it can be lost easily and irreversibly owing to the erosion if it is not used appropriately. Most of the countries in the world are using many different methods to measure the soil erosion. The latest and fastest method is the determination of erosion and deposition rate by using radionuclides. Pb is a radionuclide used in observation of soil movement as Csand Be. The main objective of the present study is to evaluate the viability of Pb as tracer of the soil erosion and deposition in Gediz Basin where the erosion rates were measured previously using Cs. Soil samples were collected from five distinct cultivated sites under the soil erosion and the variation of 210Pb concentrations with depth were investigated, hi this study, total efficiency is found by using 209Po (0,1 Bg/mL) standard whereasVIII 210Pb standard is used for the determination of detector efficiency. Measurements of soil samples were made by silicon surface - barrier detector and ZnS(Ag) sintilation detector. 210Pb activity concentrations varied between 81 ± 10 Bq kg“1 - 5 ± 2 Bg 1910 9 kg”. Unsupported Pb invertory is calculated to be 3525 Bg m“ in reference areas, 4874 Bg m”2 in deposition areas and 2732 Bg m"2 in erosion areas. The distribution patterns of 210Pb at reference sites generally exhibit agreement with those of 137Cs and it is observed that 210Pb can be used to determine erosion and deposition rates in the study area.