Heteroaromatik iyodonyum tuzu ile taşıyıcısız koşullarda 4-[18F] fluorofenol sentezi
N.c.a 4-[18F] fluorophenol via heteroaromatic iodonium salt
- Tez No: 169634
- Danışmanlar: PROF.DR. ULRİCH SHERER, Y.DOÇ.DR. SERAP TEKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: 18F, taşıyıcısız 4 - [18F] fluorofenol, 4 - benziloksi - 1 - [18 tiyenil) iyodonyum bromid, 1 S 4 - benziloksi - 1 - [ F] fluorobenzen, 4 - benziloksifenil (2, I8F, n.c.a. 4-[I8F]fluorophenol, 4 - benzyloxy-l- [I8F] fluorobenzene, 4 - benzyloxyphenyl (2 - thienyl) iodonium bromide
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
V ÖZET HETEROAROMATÎK İYODONYUM TUZU İLE TAŞIYICIS1Z KOŞULLARDA 4 - [18F] FLUOROFENOL SENTEZİ AKINERİ Şükufe Binııur Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ulrich W. Scherer Yard. Doç. Dr. Serap Teksöz Ağustos 2005, 55 sayfa Bu çalışmanın amacı sulu ortamda 4 - benziloksi - 1 - [18F] florobenzenden taşıyıcısız 4 - [l8F]fiuorofenol sentezlenmesidir. Bu işlem için uygun koşullar, 4 - benziloksi- 1 -(diasetoksi iyodo)benzenin 4 - benziloksi - 1 - iyodobenzenden sentezi ile analiz edildi. 4 - benziloksifenil(2-tiyenil)iyodonyum bromid azeotropik olarak aktive edilip taşıyıcısız koşullarda hazırlanan [18F]fluorid ile dimetilformamid (DMF) içinde 90'dan 150°C'ye kadar farklı sıcaklıklarda 2 ile 45 dk arası zaman dilimlerinde reaksiyona sokuldu. Bu reaksiyonda radyokimyasal ürünler % 60,9 gibi yüksek verimde elde edildi. Bu sonuçlar radyoaktif ürüne uygulanarak 4 - [ F] fi uoro fenolün 4 - benziloksi - 1 - [18F] fluorobenzenden sentezi içinVI uygun koşullar bulundu. İşaretleme reaksiyonu için optimal reaksiyon koşulları 130° sıcaklıkta, 15-20 dakikadır. Saflaştırılmadan sonraki işaretleme basamağı sonunda ise uygun reaksiyon koşulları koruyucu grubun yer değiştirmesi için sıcaklık 100°C süre ise 30 dakikadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT N.C.A 4-[18F] FLUOROPHENOL VIA HETEROAROMATICIODONIUM SALT AKINERI, Şükufe Binnur MSc in Nucler Science Supervisors: Prof. Dr. Ulrich W. Scherer Assistant Prof. Dr. Serap Teksöz August 2005, 55 pages The aim of this work has been the synthesis of n.c.a. 4- [I8F]fluorophenol in vvater free conditions from 4-benzyloxy-l- [I8F]fIuorobenzene. Basic optimization conditions were analysed from the synthesis of 4-benzyloxy-l-(diacetoxyiodo)benzene from 4-benzyloxy - l - iodobenzene. The 4 - benzyloxyphenyl (2 - thienyl) iodonium bromide was reacted with the azeotropic acti- vated n.c.a. [I8F]fluoride in dimethylformamide (DMF) at 90 - 150 °C for 2-45 min resulting in good radiochemical yields. Applying these results to the radioactive product and fınd out the optimized conditions for the synthesis of 4 - [I8F] fluorophenol from 4 - ben-VIII zyloxy-l-[18F] fluorobenzene. Optimum reaction conditions for la- belling reaction are 130 °C for 15-20 min. At the end of the label- ling step after a purification, optimum reaction conditions for de- protection are 100 °C for 30 min.