Akhisar (Manisa) kentsel yeşil alanlarının yeterliliği ve geliştirilme olanakları üzerine araştırmalar
The research on the sufficiency of urban green areas in Akhisar (Manisa) and the possibilities for developing them
  1. Tez No: 169642
  2. Yazar: İSMAİL YÖRÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHRİYE GÜLGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kent Kalitesi, Kentsel Yeşil Alan, Akhisar, City, Urbanization, Quality of City, Urban Green Areas, Akhisar
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
V ÖZET AKHİSAR (MANİSA) KENTSEL YEŞİL ALANLARININ YETERLİLİĞİ VE GELİŞTİRİLME OLANAKLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YÖRÜK, İsmail Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Bahriye GÜLGÜN 17 Kasım 2005, 148 sayfa Günümüzde insanların büyük bir kısmı yaşamlarını ekonomik, eğitim, sağlık ve sosyal nedenlerle kentlerde sürdürmektedir. Ancak çarpık, düzensiz, hızlı kentleşme ile kentsel yeşil alanlar yok olmakta ve insanların yaşamı için gerekli olan sağlıklı çevreler azalmaktadır. Yoğun yerleşim alanlarında yeşil alanlar, toplum ile doğa arasında bir bağ durumundadır. İnsanlar yapıları gereği çalışmanın yanında dinlenme ve eğlenme gereksinimi duyarlar. Kent inşam bu gereksinmelerini kentsel yeşil alanlarda gerçekleştirir. Kentsel yeşil alanların önemi, sosyal ve psikolojik, ekolojik, fiziksel, ekonomik işlevleri ve kent kalitesine olan etkileri nedeniyle her geçen gün artmaktadır.VI Bu çalışmada; Akhisar İlçesi'nin kentsel yeşil alanlarının nitelik ve nicelik açısından yeterliliği ve geliştirilme olanakları ortaya konmaya çalışılmıştır. Genelde bütün kentlerimizde olduğu gibi Akhisar İlçesinde de kentsel yeşil alanlar nitelik ve nicelik açısından yeterli düzeyde değildir. Akhisar kent kalitesinin arttırılması ve yaşanabilir bir ilçe haline gelebilmesi için kentsel yeşil alanlarının geliştirilmesi ve arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE RESEARCH ON THE SUFFICIENCY OF URBAN GREEN AREAS IN AKHİSAR (MANİSA) AND THE POSSIBILITIES FOR DEVOLOP1NG THEM YÖRÜK, Ismail Msc Department of Landscape Architecture Supervisor: Asst. Prof. Bahriye GÜLGÜN 17 November 2005, 148 pages Nowadays, most of the people are maintaining their lives in cities for the reasons such as economic opportunities, education, health and social needs. Nonetheless by means of unsystematic and rapid urbanization, urban green areas are disappearing and healthy surroundings which are necessary for human life are diminishing. At dense settlements green areas are providing a kind of relation between society and nature. As a result of their physigue humanbeings need having rest and entertaining besides working. Urban people are covering these needs in urban green areas. The importance of urban green areas is increasing day by day as a consequence of their social, psychological, ecologic, physiological and economic functions and their effects on the quailty of the city.VIII In this study, the sufficiency of urban green areas in (town) Akhisar and other possibilities for devoloping them are tried to be put forward according to the facts of quantity and quality. As it is in almost all of the cities, in Akhisar also urban green areas aren't at a sufficient rate. In order to increase urban quality in Akhisar, and to make it a livelier place urban green areas must be devoloped and their number must be increased.