Uzayda ve çok katmanlı düzlemsel ortamlarda iki boyutlu mükemmel iletken şeritlerden elektromanyetik saçınımın moment metot çözümleri
Method of moments solutions for electromagnetic scattering from 2D perfect electric conducting strips in free space and in planarly layered media
  1. Tez No: 169643
  2. Yazar: ZARİFE ÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TANER OĞUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moment metot, elektromanyetik saçmım, çok katmanlı ortamlar, tensör Green fonksiyonları, Method of moments, electromagnetic scattering, layered media, dyadic Green's functions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET BOŞ UZAYDA VE ÇOK KATMANLI DÜZLEMSEL ORTAMLARDA İKİ BOYUTLU MÜKEMMEL İLETKEN ŞERİTLERDEN ELEKTROMANYETİK SAÇILIMIN MOMENT METOT ÇÖZÜMLERİ ÇAY, Zarife Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Taner Oğuzer Kasım 2005, 43 sayfa Lineer bir operatör denklemi çözerken onu bir matris denklemine dönüştüren moment metot (MoM) detaylı gözden geçirildi. Homojen ortamda ve çok katmanlı düzlemsel ortamlarda iki boyutlu mükemmel iletken şeritlerden düzlemsel dalga saçılımmın integral denklemleri ve moment metot çözümleri genel durum için çıkarıldı. Bu amaç için, kapalı form Green fonksiyonlarıyla bağlantılı uzaysal bölge moment metodu ve Parseval ilişkisini kullanan spektral bölge moment metodu adında iki yaklaşım kullanıldı. Birkaç nümerik örnek çalışıldı. Moment metot formülasyonlarınm doğruluğu ve kodların gücü literatürle karşılaştırma yoluyla ispatlandı. Bu tezde tüm elektromanyetik alanlar ve akımlar zaman bağımlılığı bastırılmış zaman harmonik olarak düşünüldü. Ve bütün bilgisayar programlan MATLAB 6.5 versiyonunda yazıldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT METHOD OF MOMENTS SOLUTIONS FOR ELECTROMAGNETIC SCATTERING FROM 2D PERFECT ELECTRIC CONDUCTING STRIPS IN FREE SPACE AND IN PLANARLY LAYERED MEDIA ÇAY, Zarife M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Taner Oğuzer November 2005, 43 pages The method of moments procedure for solving a linear operator equation by transforming it into a matrix equation is reviewed in detail. The integral equations and moment method solutions of the plane wave scattering by 2-D perfect electric conducting strips in a homogeneous medium and in layered media are derived for the general case. For this purpose, two approaches are used, namely, the spatial-domain MoM in conjunction with the closed-form Green's functions and the spectral- domain MoM using the ParsevaPs relation. Several numerical examples are studied. The correctness of the MoM formulations and the capability of the numerical codes are verified through comparisons with the literature. In this thesis all electromagnetic fields and currents are considered to be time harmonic, with the time dependence suppressed. And all computer codes are written in MATLAB version 6.5.