İnsan beyninin ışık uyarılarına yanıtının sayısal değerlendirilmesi
The numerical evoluation of human brain's response to photic stimulation
  1. Tez No: 169644
  2. Yazar: ENGİN TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ENGİN, DOÇ.DR. MUSA ALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroensefalogram (EEG), ışık (fotik) uyartımlı EEG analizi, dalgacık dönüşümü, biyomedikal sinyal işleme, Electroencephalogram (EEG), photic stimulated EEG analysis, wavelet transformation, biomedical signal processing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
V ÖZET İNSAN BEYNİNİN IŞIK UYARILARINA YANITININ SAYISAL DEĞERLENDİRİLMESİ TEKİN, Engin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Y.Doç.Dr. Mehmet ENGİN Eylül 2005, 102 sayfa Elektroensefalogram (EEG), insan beyninin dinamiklerini açıklar ve beyinle ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılır. Beyin görüntülenmesinin kullanılmasına rağmen, EEG analizi çeşitli beyin hastalıklarının teşhisinde önemli özelliklere sahiptir. Çalışmamızda; ışık uyartımı uygulanmış hasta ve sağlıklı grubundan oluşan EEG kayıtlarının zaman ve frekans düzlemi çözümlemeleri yapılmıştır. Ön işleme aşamasından sonra, doğrusal öngörü katsayıları (DÖK), dalgacık dönüşümü (Wavelet transformation) ayrıntı katsayılarının entropisi ve varyansı ile güç oram parametreleri çıkarılmıştır. Sağlık durumunun gösterim frekansım belirlemek için, tüm parametreler ANOVA istatistiksel testine sokulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, dalgacık dönüşümü tabanlı entropi parametresi ilgili uyartım frekansını açıklamada en iyi sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE NUMERICAL EVOLUATİON OF HUMAN BRAIN'S RESPONSE TO PHOTIC STIMULATION TEKİN, Engin MSc in Electronic Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mehmet ENGİN September 2005, 102 pages The electroencephalogram (EEG) which clarifies the dynamics of human brain and is used for diagnosis of the brain related diseases. Although the brain imaging are used, the EEG analysis has the important properties to help diagnosis of the various brain diseases. In our study, the EEG records coming from the normal and patient subjects, are processed in time and frequency domain by the photic stimulation to the subjects. After pre-processing stage, following parameters are extracted; linear prediction coefficients (LPC), entropy and the variance of the wavelet transform (WT) detail coefficients and power ratio. In order to determine the representing frequency of the healt state, those parameters are inserted to ANOVA statistical test. Acording to the obtained results, WT based entropy parameter gave the best results to determine of the related stimulation frequency.