Makarnalık buğday ıslahında korelatif cevaplardan yararlanma tekniği üzerine bir araştırma
A study on techniques to benefit from correlative responses in breeding of durum wheat
- Tez No: 169654
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalıtım Derecesi, Korelasyon, Korelatif Cevap, Heritability values, Correlation, Correlative response
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET MAKARNALIK BUĞDAY ISLAHINDA KORELATİF CEVAPLARDAN YARARLANMA TEKNİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÖKÇÖL, Adem Doktora Tezi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ Aralık 2005, 76 Sayfa Bu çalışma ile, makarnalık buğday ıslah programlarında korelatif cevaplardan yararlanma olanaklarının tespiti amaçlanmıştır. İki durum buğdayı melezinde verim ve verimle ilgili yedi karakter incelenmiş ve bunlardan fenotipik ve genotipik varyanslar, kalıtım dereceleri, kantitatif karakterler arası genetik korelasyonlar ve F2 generasyonunda beklenen direkt kazançlar ile F3 generasyonunda gerçekleşen doğrudan genetik kazançlar ve korelatif cevaplar elde edilmiştir.Tüm bu gözlemlerden sonra, makarnalık buğdayda erken generasyonlarda yapılacak seleksiyonlarda, verimin kardeş sayısı üzerinden korelatif cevabı ile desteklenebileceği bulunmuştur. Bu çalışma söz konusu durumlar için bir örnek oluşturmaktadır. Bu araştırma 2002-2003 ve 2003-2004 Sezonunda Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT A STUDY ON TECHNIQUES TO BENEFIT FROM CORRELATIVE RESPONSES IN BREEDING OF DURUM WHEAT GÖKÇÖL, Adem PhD Thesis, E.U. Faculty of Agriculture, Department of Crop Science Supervisor: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ December 2005, 76 pages In this research, it was aimed at deteraiining whether correlative responses are used in the breeding programs of durum wheat. Yield and seven characters related to yield were searched for populations of two durum wheat Genotypic and phenotypic variances, heritability values, genetic correlations between quantitative characters and expected direct responses from F2 generation with directly genetic responses and correlative responses from F3 generations were obtained from this. After all these findings, in selections to be at early generations of durum wheat, it was found that yield could be supported with correlative response through the number of tillers. This study is a model for the situation in question. This research was carried out in the seasons of 2002-2003 and 2003-2004 in the fields of Aegean Agriculture Research Institute.