Barbunya galsama ağlarında kullanılan poliamid monofilament ve multifilament ağ tipinin av verimine ve tür seçiciliğine olan etkisi
The effects of poliamid monoflament and multiflament netting rope on the catching efficiency and species selectivity that used on red mullet gillnets
- Tez No: 169653
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Galsama ağı, poliamid, monofilament, multifilament, Urla, ıskarta, Gillnet, poliamid, monoflament, multiflament, Urla, discard
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
V ÖZET BARBUNYA GALSAMA AĞLARINDA KULLANILAN POLÎAMİD MONOFILAMENT VE MULTIFILAMENT AĞ İPİNİN AV VERİMİNE VE TÜR SEÇİCİLİĞİNE OLAN ETKİS AYDIN, İlker Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi ABD. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cengiz METİN Kasım 2005, 34 sayfa Galsama ağlan, deniz ve içsularda, çeşitli demersal, bentik ve pelajik türlerin avcılığında kullanılan küçük ölçekli pasif av araçlarıdır. Poliamid malzemenin perlon (PA 6, monofilament) ve naylon (PA 6.6, multifilament) lifleri uzatma ağlan yapımında kullanılmaktadır. PA 6.6 malzemenin gerilme dayanımı PA 6 'ya göre biraz daha fazladır. Bu liflerden yapılan galsama ağlarının arasındaki en önemli fark, monofilament ağm sudaki görünürlüğünün çok düşük olmasıdır. Bu da seçicilik, verimlilik ve tür kompozisyonu çalışmalarında önemli bir faktör olarak çeşitli sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu çalışma Ekim 2003 - Mayıs 2004 tarihleri arasında Urla ve adalar civarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 36 mm ağ göz uzunluğuna sahip, 35 göz yüksekliğinde, %41 donam faktörüne göre donatılmış, monofilament ve multifilament malzemeden üretilen 21 Od/2 numara ve 0,18 mm ip kalınlığına sahip ağlar kullanılmıştır. Avlanan toplam 32 türün 16'sı ekonomik değere sahip 16'sı ise ekonomik değere sahip değildir. Monofilament ağ ipliğinden yapılmış galsama ağları, multifilamentlere oranla avcılık açısından daha etkin bulunmuştur. FakatVI maliyeti, onarımının zor olması, aynı zamanda ekonomik türlerle beraber ıskarta türleri de avlaması nedeniyle balıkçılar tarafından genelde neden tercih edilmediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECTS OF POLIAMID MONOFILAMENT AND MULTIFLAMENT NETTING ROPE ON THE CATCHING EFFICIENCY AND SPECIES SELECTIVITY THAT USED ON RED MULLET GILLNETS AYDIN, İlker MSc in Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Prof. Dr. Cengiz METİN November 2005,34Papes Gillnets are the small scale fishing gears, that using for catching the demersal, benthic and pelagic species in the seas and the inland waters. Naylon (PA 6, monofilament) and (PA6.6, multiflament) fibres of the poliamid material are used to making trammel nets. The streched toughness of the PA6.6 fibres is a little more than PA 6 fibres. Therefore, the most important difference of the gillnets which are made up of from these materials is the visibility of the nets under the water. This reason makes various results with an important effect on the selectivity and the efficiency studies. This study was realized between September 2003 and May 2004 in the Urla and near islands. The gillnets which were used in this study has 36 mm meshsize, 35 meshes depth, and %41 hanging ratio. The twine thickness of monoflament gillnet was 0,20 mm and the multiflament' s was 210d/2. Totally 32 species have been hunted in the fishing operations. 16 species of hunts were commercial and 16 were noncommercial. The gillnets which was made up of monoflament was more effective than multiflament for catching efficiency. As a result ofVIII this study, we've been seen that, the commercial fishers generally don't use them because of the high price of monoflament, difficulty of repairing the net, and also high catch of discards.