Ege bölgesinde tarımsal amaçlar için yasal yollarla orman dışına çıkarılan alanların kullanım sorunları üzerine bir araştırma
A research on usage problems of the lands legally removed from forest areas for agricultural purposes in Aegean region
  1. Tez No: 169664
  2. Yazar: FEVZİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yasal Düzenlemeler, 2/B Uygulamaları, Yöntem Araştırması, Orman-Halk İlişkileri, Arazi Kullanımı, Ege Bölgesi, Legal Regulation, 2/B Implementations, Method Resources, Relationship between Forest and Public, Land Ownership, Aegean Region
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesi örneği ile yasal yollardan ve tarımsal amaçlar için orman sınırları dışına çıkarılan araziler (2/B) ve bu arazilere sahip köy ve tarımsal işletmeler incelenmiştir. Ayrıca çalışma ile orman teşkilatının arazi çıkarımlarına bakış açılan ve yörelerde yarattığı etkiler belirlenmiş, 2/B arazilerinde ölçüm ve gözlemler yapılmıştır. Tercih/değer biçme esasına dayalı bir arazi değerleme metodu geliştirilerek dört köyde uygulanmıştır. Çalışma, bölge genelinde 6 orman işletme müdürlüğü ve bu müdürlükler dahilinde örneklenen 40 köy ve 180 tarım işletmesinde yürütülmüştür Elde edilen verilerle genel istatistiki değerlendirmelerin yanı sıra, işletmelerden alman bitkisel üretim verilerinden faydalanılarak Brüt Marj (Kısmi Karlılık) analizi de yapılmıştır.VI Arazi tespitlerine ve metot uygulamalarına göre, büyük bölümü orman arazilerinin uzantıları şeklinde olan 2/B arazilerinin önemli bir kısmının arazi yetenek sınıflamasına göre tarımsal amaçlı kullanımlara uygun olmayan V. Sınıf ve daha düşük vasıflı araziler olduğu ve orman arazileri niteliği taşıdığı tespit edilmiştir. Yörelerde 2/B uygulamalarının orman suçlarını azaltıcı bir etkisi olmadığı, aksine diğer köyler ve ormancılık çalışmalarına olumsuz etki ve baskılan bulunduğu belirlenmiştir. Köyler ve işletmelerde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, verimli bir tarımsal işletmeciliğin olmadığı, 2/B arazilerinin önemli bir bölümünde arazi kullanım sorunları bulunduğu, işletme arazi varlıklarının %48'inin ise bu tip arazilerden oluştuğu görülmüştür. Gelir düzeyi düşük bu kesimlerde 2/B satışlarından beklenen gelirin de elde edilemeyeceği ortaya konmuştur. 2/B arazilerinin bir kısmında üretim yapıldığı (%61), kalan kısımlarının ise otlatma amacıyla boş tutulduğu ya da üretime geçirilmemiş genç meyveliklerden oluştuğu belirlenmiştir. Köylerde yerleşim şeklinin, ormana olan mesafenin, köy büyüklüklerinin, işletmelerde ise, toplam arazi miktarı ve hayvan sayısının 2/B arazi çıkarımları üzerine etkili değişkenler olduğu istatistiki olarak belirlenmiştir. Köyler ve işletmelerde gelecekte de benzer arazi çıkarımlarının olacağı ve yasal çalışmaların bu yönde devam edeceği genel bir kanı ve beklentidir.
Özet (Çeviri)
In the Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Osman GÖKÇE July 2005, pages 231 In this study, lands which are legally removed from forest boundaries for agricultural purposes (2B), villages and farms having such lands have been examined at Aegean Region in Turkey. In addition opinions of the forest organizations on land removing and its effect and some parameters of the lands have been determined. A land assessment method has been developed and applied in four villages. The study carried out inside 6 forest enterprise directorates and 40 villages and 180 farms sampled from these. General statistical assessments have been carried out with obtained data and gross margin analysis has been calculated by using vegetation production data obtained from the farms According to land survey results and method applications, most of the 2/B lands which are extension of forest lands are not appropriate for agricultural usages according to land capabilityVIII classification (V. class and up). In the region 2B application has no effect for decreasing of forest crimes, on the contrary there are some negative effects on other villages and forestry activities. According to the studies carried out both in villages and farms. 2/B lands where there are no productive agricultural fanning, it is determined that they have land usage problems and a total of 48 percent of lands are of these kind of lands. It is also determined that people who have already low income level can not get appropriate income. Some of these lands are subject of production some are used for grazing and rest consists of unproductive young orchards. It is statistically determined that the variables affecting 2/B implementations are the location of the village, the distance from village and village size for villages and total land amount and livestock size for farms. It is a general expectation that villagers and farmers are looking forwards similar legal regulations in the future.