Türkiye sığırcılığında alternatif gelişme olasılıkları ve geleceğe ilişkin politikaların belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on alternative development possibilities of Turkish cattle breeding and determining of future policies
- Tez No: 169665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN UZMAY, DOÇ. DR. NEVİN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Sığır Yetiştiriciliği Politikaları, Üretim Tahmin Yöntemi, Üretim Motivasyon Katsayısı, Kısmi Denge Arz Modeli, Projeksiyon, Cattle Husbandry Policies, Estimation Method of Production, Production Motivation Coeeficent, Partial Equilibrium Supply Model, Projections
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu çalışmada, sığır yetiştiriciliği, inek sütü ve sığır eti üretimi açısından Dünya, AB ve Türkiye'deki mevcut durum ve önümüzdeki döneme yönelik olası gelişmeler irdelenmiş, geleceğe yönelik üç senaryo oluşturulmuş ve bu senaryolara bağlı kalınarak projeksiyonlar yapılmıştır. Alternatif senaryolardan elde edilen sonuçlara göre, sadece iyi durum senaryosunun gerçekleşmesi durumunda inek sütü üretiminin iç talebi karşılayabileceği ve bunun dışındaki senaryolarda Türkiye'nin inek sütü ve sığır eti konusunda net ithalatçı konuma geleceği tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, current situation and possible future developments in cattle husbandry, production of cow milk and beef in the world, the EU and Turkey were exemined, three scenarios were studied and projections were made related to these scenarios. According to results obtained from alternative scenarios, it was estimated that cow milk production compensate the inner market demand only in he good scenario situation and in other scenarios Turkey becomes a net importer of cow milk and beef.