Farklı semizotu (Portulaca oleracea L.) genotiplerinde tuz stresine bağlı olarak bazı fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerin araştırılması
Some physiological and biochemical studies on different purslane (Portulaca oleracea L.) genotypes under salt stress
- Tez No: 169663
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Portulaca oleracea L, semizotu, tuz stresi, antioksidant enzimler, Portulaca oleracea L, purslane, salt stress, antioxidant enzymes
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET FARKLI SEMİZOTU {Portulaca oleracea L.) GENOTİPLERİNDE TUZ STRESİNE BAĞLI OLARAK BAZI FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLKLERİN ARAŞTIRILMASI YAZICI, Z. IŞIN Doktora tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. İsmail TÜRKAN Eylül 2005, 84 Sayfa. Bu tez çalışmasında, iki farklı semizotu {Portulaca oleracea L.) yabani ve kültür varyetesi üzerine, tuz (NaCl) stresinin, zamana ve konsantrasyona bağlı etkileri incelenmiştir. Yabani bitkilerle, Kültür bitkileri arasında, büyüme parametreleri (kök ve gövde) fotosentetik verim, bağıl su içeriğine, stomal iletkenlik ve transprasyon oranına, prolin, total protein, lipit peroksidasyon miktarına ve süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POX), askorbat peroksidaz (APOX), katalaz (CAT) ve glutasyon reduktaz (GR) gibi antioksidant enzim aktivitelerine bakılmış, farklılıklar ortaya koyulmuştur. Hem yabani türünde hem de kültür çeşidinde tuz stresine bağlı olarak toprak altı ve toprak üstü organların büyüme parametrelerinde (uzunluk, yaş ve kuru ağırlık), yaprak bağıl nem içeriğinde, stoma iletkenliği, transprasyon oranında azalmalar görülmüştür. Semizotu'nun (purslane) her iki genotipinde fotosentetik verim (Fv/Fm) stres süresi ve konsantrasyonundan etkilenmemiştir. Stres metabolitlerinden biri olan serbest prolin miktarında tuz stresine bağlı olarak her iki genotipte de belirgin bir artış gözlenmiştir.VI Çalışmamızda tuz uygulamasının kısa döneminde (18. gün) yabani türün CAT aktivitesinde belirgin bir artışın olduğu 30. günde ise iki farklı genotip arasında farklılıklar gözlenmemiştir. Semizotunun kültür çeşidinde APOX ile GR enzimlerinin aktivitelerinin tuz stresine bağlı olarak paralel artış göstermemeleri askorbat glutasyon döngüsünün kültür çeşitinde çok etkili bir şekilde işlemediğini göstermektedir. Semizotunun kültür çeşidinde tuza bağlı olarak MDA seviyesindeki artışın, azalan CAT ve APOX aktivitesinden dolayısıyla hidrojen peroksit birikiminden kaynaklanmakta olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, Yabani bitkilerin oksidatif zararlara karşı kültür bitkilere göre kalıtsal özelliklerine bağlı yüksek antioksidant enzim aktivitesi göstererek, daha etkili bir savunma mekanizmasının var olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SOME PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES ON DD7FERENT PURSLANE {Portulaca oleracea L.) GENOTYPES UNDER SALT STRESS YAZICI, Z. IŞIN Ph.D. in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Ismail TÜRKAN September 2005, 84 Sayfa. In this study, time and concentration effect of salt stress on wild and cultivated type purslane {Portulaca oleracea L.) cultivars were investigated. Growth parameters (root and shoot), photosynthetic efficiency, relative water content, stomatal conductance, transpiration rate, proline content, lipid peroxidation rate, and oxidative stress enzymes like superoxide dismutase, peroxidase, ascorbate peroxidase, catalaşe and gluthatione reductase activities of wild and cultivated type purslane plants under salt stress were compared In both cultivars, below and above ground tissues' growth parameters (length, age and dry weight), leaf relative water content, stomatal conductance and transpiration rate showed a decrease in response to salt stress.Photosynthetic efficiency (Fv/Fm) of both genotypes of purslane were not effected by time and concentration treatments. Proline, which is a stress metabolite, content of both cultivars increased because of salt stress.VIII In this study, Cat activity of the wild type increased in the short period treatment (18. day), while at the 30 day, there were no difference between the two different genotype.The increase of APOX along with GR activities in the cultivated type purslane indicate that the ascorbate/gluthatione cycle is not working efficiently in this genotype. MDA levels of cultivated purslane showed an increase which may be caused by de increased H2O2 level, while CAT and APOX activities were found low. In conclusion, the comparison of wild and cultivated plants showed that the wild type purslane' defensive mechanisms is controlled genetically and is more effective and showed high antioxidant enzyme activities which in turn indicates that it is better in surviving or overcoming salt stress.