Adsorption of polymers on Na-, Ca- and Al- montmorillonite
Na-, Ca- ve Al- montmorillonit üzerinde polimer adsorpsiyonu
- Tez No: 169666
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Montmorillonit, adsorpsiyon, polivinilpirolidon, poliakrilik asit, sodyum karboksimetil selüloz
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Na-,Ca-, VE Al- MONTMORİLLONİT ÜZERİNDE POLİMER ADSORPSİYONU ISRAEL, Lina Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin GÜLER Aralık 2005, 140 sayfa Deterjan katkı maddesi olarak kullanılan, suda çözünen polivinilpirolidon, poliakrilik asit ve sodyum karboksimetil selülozun sodyum-, kalsiyum- ve alüminyum-montmorillonit üzerindeki adsorpsiyon davranışlarının incelendiği bu tezde adsorpsiyon izotermleri saptanmış ve adsorpsiyon özelliklerini açıklamak için sonuçlar, adsorpsiyon öncesi ve adsorpsiyon sonrası kilin zeta potansiyel değerleri ile elektrokinetik tabaka kalınlıkları ile birleştirilmiştir. Adsorpsiyon mekanizmasının açıklanmasında infrared spekroskopisi, x-ışınları kırınımı ve dielektrik ölçümleri de kullanılmıştır. Farklı katyonlarla doyurulmuş montmorillonit üzerinde polivinilpirolidon adsorpsiyonu, montmorillonitin yüzeyinde ve tabakaları arasına girmesi şeklinde olurken, poliakrilik asit adsorpsiyonu, montmorillonit yüzeyine hidrojen bağlarıyla ve pozitif yüklü köşelerine elektrostatik olarak bağlanması şeklinde olduğu saptanmıştır. Sodyum karboksimetil selülozun adsorpsiyonu ise montmorillonitin köşe bölgelerinin iyonik çekimi sonucu hidrofobik bağlanma ile olduğu varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT ADSORPTION OF POLYMERS ON Na-,Ca-, AND Al- MONTMORILLONITE ISRAEL, Lina Ph.D. Degree in Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Çetin GÜLER December 2005, 140 pages In this thesis, the adsorption behaviour of water soluble polymers such as polyvinylpyrrolidone, polyacrylic acid and sodium carboxymethyl cellulose used as detergent additives, on sodium-, calcium- and aluminum montmorillonite were investigated. Results from adsorption isotherms were combined with the results of zeta potential values and electrokinetic layer extension of the clay mineral before and after adsorption. The infrared spectroscopy, x-ray diffraction and dielectic measurements were also used to explain the adsorption mechanism. The adsorption mechanism of polyvinylpyrrolidone on saturated montmorillonite was due to surface coverage and interlamellar adsorption by the polymer. The adsorption behaviour of sodium polyacrylate was suggested as formation of hydrogen bonding at the mineral surface and due to the electrostatic interactions between the positively charged edge sites of montmorillonite and negatively charged polymers. Carboxymethyl cellulose was considered to be adsorbed due to the electrostatic interactions and hydrophobic bonding at the edges of montmorillonite layers.