Göller bölgesi Natrix natrix ve Natrix tessellata (Ophidia: Colubridae) türlerinin morfolojisi, ekolojisi, beslenme ve üreme biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on morphologies, ecologies, breeding and feeding biologies of Natrix natrix and Natrix tessellata (Ophidia: Colubridae) from the Lakes district
  1. Tez No: 169687
  2. Yazar: YUNUS EMRE DİNÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ophidia, Colubridae, Matrix matrix, Natrlx tessellata, Taksonomi, Morfoloji, Biyoloji, Göller Bölgesi, Türkiye, Ophidia, Colubridae, Matrix natrix, Matrix tesseüata, Taxonomy, Morphology, Biology, Lake District, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Göller Bölgesi Natrix natrlx ve Matrix tessellata (Ophidia: Coiubridae) Türlerinin Morfolojisi, Ekolojisi, Beslenme ve Üreme Biyolojisi Üzerine Araştırmalar DİNÇASLAN, Yunus Emre Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin ARIKAN Şubat 2005, 131 sayfa Bu çalışmada 2001-2004 yılları arasında Göller Bölgesi'nden Eber, Akşehir, Karamuk, Beyşehir ve Eğirdir göllerinde yaşayan Matrix natrlx ve Natrlx tessellata türlerine ait toplam 119 örnek (49$$, 51 Ş$ ve 19 juvenil) morfolojik özellikleri (pholidosis, vücut ölçüm ve oranlan, renk-desen) bakımından incelenmiş ve ayrıca söz konusu türlere ait biyolojik ve ekolojik gözlemlerden bahsedilmiştir. İncelenen N. natrlx populasyonlannda; Beyşehir populasyonunun sublabial plak değerleri bakımından, Karamuk populasyonunun ise ventral plak değerleri bakımından farklılaştıkları tespit edilmiştir. Renk-desen açısından dorsal tarafta tüm örneklerde tek tip, ventral tarafta 3 farklı desen tipiVII belirlenmiştir. Belirlenen bu farklılıklar tür içi variasyonlar olarak değerlendirilmiştir. Af. tessellata türüne Eğirdir Gölü'nde rastlanmamıştır. Bu türün pholidosis özellikleri dikkate alındığında; Beyşehir populasyonunun preocular ve supralabial plak değerleri bakımından diğer tüm populasyonlardan, postocular plak değerleri bakımından ise Akşehir populasyonundan farklılaştığı; Karamuk populasyonunun subcaudal ve ventral plak değerleri bakımından diğer tüm populasyonlardan, gular plak değerleri bakımından ise Akşehir populasyonundan farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu farklılıkların yanında frontal plak oranları bakımından Akşehir- Beyşehir ve Akşehir-Karamuk populasyonları arasında, baş oranları bakımından Akşehir-Karamuk populasyonları arasında ve kuyruk oranları bakımından ise Beyşehir-Karamuk populasyonları arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Discriminant Analizler sonucunda populasyonların kısmi olarak farklı grup merkezlerinde toplandıkları ve bu farklılığın Beyşehir populasyonunda daha belirgin olduğu ortaya konmuştur. Renk-desen özellikleri bakımından 4 renk-desen tipi tespit edilmiştir. Bunlardan B renk- desen tipine ait örneklerin sadece Beyşehir populasyonu içinde %56.25 oranında tespit edilmesi önemli bir farklılık olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT investigations on Morphologies, Ecologies, Breeding and Feeding Biologies of Matrix natrix and Nairn tessellata (Ophidia: Coiubridae) From The Lakes District DÎNCASLAN, Yunus Emre Ph.D. in Biology Supervisor: Prof. Dr.,Hüseysn ARİKAN February 2005, 131 pages In this study, a total of 119 specimens (49c?6\ 51 ŞŞ, 19 juvenile) belonging to Matrix natrix and Natrix tesseilata species inhabiting in the Lakes District (Eber Lake, Akşehir Lake, Karamuk Lake, Beyşehir Lake and Eğirdir Lake) were examined in terms of morphological characteristics (pholidosis, morphometry, colour- pattern) from 2001 to 2004 and also, the biological and ecological observations were done. In investigated Wafnx natrix populations, it was observed that, Beyşehir population have difference in the number of sublabial scales, whereas Karamuk population have difference in the number of ventrale scale. In terms of colour-pattern, the dorsal side was a single type and ventral side was three types. The determinated differences were evaluated as intraspecific variations.XI Matrix tesseifaia was not observed in Eğirdir Lake. When focused on this species in the view of phoiidos features it was determinated that Beyşehir population were significantly different than the other populations in terms of preocular and supralabial scale values; were different than Akşehir population in terms of postocular scale value; Karamuk population were different than the others in terms of subcaudal and ventral scale value and were different than Akşehir population in terms of gular scale value. In addition to these differences, in terms of frontal scale ratio differences, between Akşehir-Beyşehir and Akşehir-Karamuk populations, in terms of head ratio, between Akşehir-Karamuk populations and in terms of tail ratio between, Beyşehir-Karamuk populations were observed. As a result of Discriminant Analyses, the populations were grouped in different centers and this difference were more pronounced in Beyşehir population. In terms of colour-pattern, four types were identified. It was evaluated as an important difference that the species of B- colour-pattern type were determinated in the ratio of 56.25% only in Beyşehir population.