Investigation of sewage sludge utilization via thermal process
Isıl işlemler ile atık çamurların değerlendirilmesinin araştırılması
  1. Tez No: 169686
  2. Yazar: TAMER KARAYILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atık çamur, piroliz, termogravimetrik analiz, Sewage sludge, pyrolysis, thermogravimetric analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
V ÖZET ISIL İŞLEMLER İLE ATIK ÇAMURLARIN DEĞERLENDİRİLMESİNİN ARAŞTIRILMASI KARA YILDIRIM, Tamer Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale YANIK Mart 2005, 233 Sayfa Bu çalışmada, 5 değişik tip atık çamur iki değişik tip reaktörde dikey (sabit yataklı) ve yatay (kuartz) pirolizlenmiştir. Atık çamurların piroliz sırasındaki ısıl davranışlarım incelemek için de 10 °Cdak"1 ısıtma hızı ile 900 °C'ye kadar termogravimetrik analiz yöntemi kullanılmıştır. Atık çamurlar sabit yataklı reaktörde 500 °C'de azot atmosferi altında pirolizlenrniş ve piroliz ürünleri gaz, sıvı ve katı olarak ayrılmıştır. Gaz ürünlerin içeriği GC-TCD ile analizlenmiştir. Ele geçen kok yüzey özellikler bakımından incelenmiştir. Sıvı ürünlerin kompozisyonu GC/MS, GC-FID, sıvı adsorpsiyon kromatografısi kullanılarak aydınlatılmıştır. Kuartz reaktörde yapılan piroliz işlemi termogravimetrik deneylerle aynı şartlarda yapılmıştır. Bütün uçucu ürünler sıvı azot kullanılan soğuk tuzakta toplanmış ve GC/MS ile analizlenmiştir. Piroliz ürünlerinin enerji veya diğer uygulamalarda kullanımı da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF SEWAGE SLUDGE UTILIZATION VTA THERMAL PROCESS KARAYILDIRIM, Tamer PhD. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale YANIK March 2005, 233 pages In this thesis, 5 different types of sewage sludge were pyrolyzed in two different reactors namely vertical (fixed-bed) reactor and horizontal (quartz) reactor. To obtained thermal behavior of sludge during pyrolysis thermogravimetric analysis were also performed at the heating rate of 10 °Cmin l to the temperature of 900 °C. In conventional fix-bed reactor, sewage sludges were pyrolyzed at 500 °C in nitrogen atmosphere. Pyrolysis products were separated as gas, liquid and char. The gas products were analyzed by GC-TCD. The chars were characterized from the point of their surface properties. The composition of liquid products was characterized by GC/MS, GC-FID and liquid adsorption chromatography. In quartz reactor, sewage sludges were pyrolyzed in identical condition of thermogravimetry. All volatile products were condensed in cold trap with liquid nitrogen and analyzed by GC/MS. The reuse of pyrolysis products in energy or other application was also discussed.