İzmir Körfezi'nin farklı bölgelerdeki bazı balık çiftliklerinin sucul çevreye etkilerinin karşılaştırılması
Investigation of the impacts of some fish farms located at the different regions of the İzmir bay on marine environment
  1. Tez No: 169698
  2. Yazar: MEHMET AKSU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KOCATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akuakültür, ağ kafesler, çevresel etki, su-sediment kalitesi, Aquaculture, net cage, environmental impact, water-sediment quality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZÎ'NİN FARKLI BÖLGELERİNDEKİ BAZ! BALIK ÇİFTLİKLERİMİN SUCUL ÇEVREYE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI AKSU, Mehmet Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ Şubat 2005, 128 sayfa Türkiye kıyılarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği 1980'lerin ortalarından itibaren büyük ivme kazanmıştır. Hızlı ve plansız gelişim çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, İzmir körfezi'nin farklı bölgelerinde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapan üç işletmenin su kolonu ve sediment ortamlarında yol açtıkları çevresel etkileri belirlemek amacı ile, Haziran 2001 ile Mayıs 2002 tarihleri arasında, her çiftlikte biri kafeslerin kurulu olduğu alanda, diğeri ise kafeslerin açığında seçilen 2 istasyondan aylık periyotlar ile su, sediment ve zooplankton örneklemeleri yapılmış, bulanıklık ise secchi diski ile ölçülmüştür. Alınan su örneklerinde sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, tuzluluk, bulanıklık, klorofil-a, partikül organik karbon, besleyici elementler ile sediment örneklerinde feopigment ve organik karbon ve zooplankton biyokütlesi değişimleri incelenmiştir. Özsu Su Ürünlerinden alınan örneklerin analizleri sonucunda su sıcaklığının 14,0-27,0 °C, pH'ın 7,68-8,13, tuzluluğun %o33,93-41,54, secchi diski derinliğinin 6,83-15,75 m, çözünmüş oksijenin 5,80-10,00 mg/l, nitrat+nitrit azotunun 0,05-5,77 ugat/î, amonyum azotunun 0,16-11,40 ugat/i, fosfat fosforunun 0,00-0,87 ugat/l, silisin 0,20-7,47 ugat/l, klorofil-a'nın 0,00- 2,56 ug/l, partikül organik karbonun 173,80-1 095,81 ug/l, zooplanktonVI biyokütlesinin 0,13-1,75 ml/l, sedimentte organik karbonun %0,21 -10,54, sedimentte feopigmentin 2,75-131,21 ug/g arasında değiştiği belirlenmiştir. Mordoğan Su Ürünleri istasyonlarında su sıcaklığının 14,5-27,2 °C, pH'ın 7,54-8,29, tuzluluğun %o33,35-42,41, secchi diski derinliğinin 3,15-20,10 m, çözünmüş oksijenin 6,00-9,20 mg/l, nitrat+nitrit azotunun 0,04-4,56 ugat/l, amonyum azotunun 0,11-5,76 ugat/l, fosfat fosforunun 0,06-0,87 ugat/l, silisin 0,00-11,10 ugat/l, klorofil-a'nın 0,07-3,36 ug/I, partjkül organik karbonun 132,09-1043,67 ug/I, zooplankton biyokütlesinin 0,05-0,52 ml/l, sedimentte organik karbonun %0,66-3,67, sedimentte feopigmentin 1,97-27,88 ug/g arasında değiştiği saptanmıştır. Güven Su Ürünleri istasyonlarında su sıcaklığının 15,0-27,0 °C, pH'ın 7,74-8,12, tuzluluğun %o33,64-42,12, secchi diski derinliğinin 3,68-17,85 m, çözünmüş oksijenin 6,00-9,20 mg/l, nitrat+nitrit azotunun 0,14-6,43 ugat/l, amonyum azotunun 0,24-2,25 ugat/l, fosfat fosforunun 0,07-1,20 ugat/l, silisin 0,06-5,83 ugat/l, klorofil-a'nın 0,07-4,59 ug/I, partikül organik karbonun 218,99- 1000,22 ug/I, zooplankton biyokütlesinin 0,04-0,60 ml/l, sedimentte organik karbonun %0,48-3,50, sedimentte feopigmentin 2,75-16,10 ug/g arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonunda, üç balık çiftliğinin de sucul çevreyi olumsuz yönde etkilediği, Balıklıova Köyü mevkiinde yer alan balık çiftliğinin, diğer iki çiftliğe göre daha az korunaklı bir koyda faaliyet göstermesine rağmen, yanlış besleme stratejileri ve çiftliğin kurulu olduğu koyda derinliklerin düşük olmasından dolayı sucul çevre üzerindeki etkilerinin daha belirgin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF THE IMPACTS OF SOME FISH FARMS LOCATED AT THE DIFFERENT REGIONS OF THE IZMIR BAY ON MARINE ENVIRONMENT AKSU, Mehmet PhD Thesis, Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ February 2005, 128 pages Net cage aquaculture has developed rapidly since mid 1980's in Turkish Coasts. Rapid and uncontrolled development brought about environmental problems. In the present study, in order to determine environmental impacts of three fish farms on water column and sediment environment; water, sediment and zooplankton samplings were carried out at two stations, one near net cages and the other one situated away from the cages on each farm between June 2001 - May 2002 on a monthly basis. Temperature, dissolved oxygen, pH, salinity, secchi disc depth, nutrients, chiorophyll-a, particulate organic carbon values of water samples, phaeopigment and organic carbon values of sediment samples and zooplankton biomass were investigated. As a result of the analyses of the samples taken from özsu stations, values ranged between; 14,0-27,0 °C for temperature, 7,68-8,13 for pH, %o33,93-41,54 for salinity, 6,83-15,75 m for secchi disc depth, 5,80-10,00 mg/l for dissolved oxygen, 0,05-5,77 ugat/l for nitrate+nitrite, 0,16-11,40 ugat/l for ammonium, 0,00-0,87 ugat/l for phosphate, 0,20-7,47 ugat/l for silicate, 0,00- 2,56 ug/I for chlorophyll-a, 173,80-1095,81 ug/l for particulate organic carbon,VIII 0,13-1,75 ml/l for zooplankton biomass, %0,21-10,54 for organic carbon in sediment, 2,75-131,21 ug/g for phaeopigment in sediment. The values from the stations at Mordoğan ranged between; 14,5-27,2 °C for temperature, 7,54-8,29 for pH, %o33,35-42,41 for salinity, 3,15-20,10 m for secchi disc, 2,30-8,40 mg/l for dissolved oxygen, 0,04-4,56 ugat/I for nitrate+nitrite, 0,1 1-5,76 ugat/I for ammonium, 0,06-0,87 ugat/I for phosphate, 0,00-11,10 ugat/I for silicate, 0,07-3,36 ug/l for chlorophyll-a, 132,09-1043,67 ug/l for POC, 0,05-0,52 ml/i for zooplankton biomass, %0,66-3,67 for organic carbon in sediment, 1,97-27,88 ug/g for phaeopigment in sediment. The values from the stations at Güven ranged between; 15,0-27,0 °C for temperature, 7,74-8,12 for pH, %o33,64-42,12 for salinity, 3,68-17,85 m for secchi disc, 6,00-9,20 mg/l for dissolved oxygen, 0,14-6,43 ugat/I for nitrate+nitrite, 0,24-2,25 ugat/I for ammonium, 0,07-1,20 ugat/I for phosphate, 0,06-5,83 ugat/I for silicate, 0,07-4,59 ug/l for chlorophyll-a, 218,99-1000,22 ug/l for POC, 0,04-0,60 ml/l for zooplankton biomass, %0,48-3,50 for organic carbon in sediment, 2,75-16,10 ug/g for phaeopigments in sediment. In conclusion, it was found that each of the fish farms affected the marine environment in a negative way and although the fish farm in the Balıklıova Village was situated in a less protected cove compared to the other two farms, its effects were more apparent due to wrong feeding strategies and low depth of the area where the fish farm was situated.