Soft maddelerin fiziksel özelliklerinin istatistik mekanik yöntemlerle incelenmesi ve proteinler
Investigation of physical properties of soft matters by statistical mechanical methods and proteins
  1. Tez No: 169697
  2. Yazar: GÖRKEM OYLUMLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ BÜYÜKKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı kapasitesi, Katlanma, Klasik istatistik mekanik, Heat capacity, Folding, Classical statistical mechanics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET SOFT MADDELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İSTATİSTİK MEKANİK YÖNTEMLERLE İNCELENEMESİ VE PROTEİNLER OYLUMLUOĞLU, Görkem Doktora Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi BÜYÜKKILIÇ Şubat 2005, 70 sayfa Bu çalışmada, proteinler için iç enerji (U), elektrik alan (E) ve parçacık sayısı (N) sistemi belirten termodinamik nicelikler olarak alınmaktadır. Termodinamik formalizm çerçevesinde etkin elektrik alandaki ek ısı kapasitesi ACE ile toplam dipol momentteki ek ısı kapasitesi ACM arasındaki ilişki, proteinlerin suda çözünmeleri sırasında ortaya çıkan ek entalpi AH, ek entropi AS ve ek Gibbs enerjisi AG için bağıntılar türetilmektedir. Sistemin ısı banyosunda; kanonik, ısı ve parçacık banyosunda; makro kanonik dağılım fonksiyonları hesaplanmaktadır. Partisyon fonksiyonları, serbest enerji yardımıyla, termodinamik makro büyüklüklerle ilişkilendirilmektedir. Kuramsal hesaplar deney sonuçlarına ait eğrilere fit edilerek, proteinin yapısı anlaşılmaya çalışılmaktadır. Fermuar modelinin Genelleştirilmiş formları elde edilerek, nonextensifliginin bir ölçüsü olan q indisinin sistemin hangi dinamik özelliklerine bağlı olduğu ve q indisinin fiziksel anlamı belirlemeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DC ABSTRACT INVESTIGATION OF PHYSICAL PROPERTIES OF SOFT MATTERS BY STATISTICAL MECHANICAL METHODS AND PROTEINS OYLUMLUO?LU, Görkem PhD Thesis, Physics Department Supervisor: Prof. Dr. Fevzi BÜYÜKKILIÇ February 2005, 70 pages In this study, internal energy (U), electric field (E) and particle number (N) are taken as thermodynamical quantities which describe protein systems. With in the frame work of thermodynamics formalism the relation additional heat capacity ACE in an effective electric field and the additional heat capacity ACM due to total dipole moment and other relationships such as additional enthalpy AH, additional entropy AS, additional Gibbs energy AG, which result from dissolvation of proteins in water, are derived. Canonical and macro canonical distribution functions of the system are calculated when the system is in a heat bath and heat and particle bath respectively. Protein functions are related to thermodynamical macro quantities with the help of free energy. The structures of proteins are explored by comparing the theoretical calculations with the experimental results. By obtaining the generalized forms of Zipper model, the physical meaning of q index, which is a measure of nonextensivity, is fried to be understood and furthermore on which dynamical properties of the system q index depends on are fried to be determined.