CMS deneyinde süpersimetrik parçacık araştırmaları ve mSUGRA model parametrelerinin belirlenmesi
Searches for supersymmetry in CMS experiment and mSUGRA model determination
- Tez No: 169699
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN SEVER, PROF.DR. SAİM SELVİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süpersimetri, mSUGRA, Neutralino, Chargino, CMS, İleri Hadron Kalorimetresi, Radyasyon Monitörü Sistemi, Supersymmetry, mSUGRA, Neutralino, Chargino, CMS, Hadronic Forward Calorimeter, Radiation Monitoring
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
V ÖZET CMS DENEYİNDE SÜPERSİMETRİK PARÇACIK ARAŞTIRMALARI VE mSUGRA MODEL PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ CANKOÇAK, Kerem Doktora Tezi, Fizik Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim SELVİ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan SEVER Ocak 2005, 129 sayfa. Bu tezde LHC çarpıştırıcısındaki neutralino (jfâ) ve chargino (xî) bozunumlarının incelenmesi yoluyla, bütün mSUGRA uzayında uiq ve mı/2 parametreleri belirlenerek, CMS deneyinde SUSY parçacıklarının keşfi için model parametreleri önerilmektedir. Ayrıca bu tezde, CMS dedektöründeki İleri Hadron Kalorimetresi (HF) ile ilgili çalışmalar, ve bu kalorimetrenin maruz kaldığı radyasyon miktarını ölçen RAD- DAM radyasyon monitörü sisteminin kuruluşu anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SEARCHES FOR SUPERSYMMETRY IN CMS EXPERIMENT AND mSUGRA MODEL PARAMETER DETERMINATION CANKOÇAK, Kerem PhD in Physics Supervisor: Prof. Dr. Saim SELVİ Co-Supervisor: Prof. Dr. Ramazan SEVER January 2005, 129 pages. The determination of the parameters m.® and rai/2 in the pa rameter space of the supersymmetric mSUGRA model are studied, exploiting the decays of the neutralinos (%^) and charginos (xf) at the LHC colhder. This work propose an overall model parameters concerning the discovery potential for SUSY particles at the CMS ex periment. In addition, the work on the Hadronik Forward Calorimeter (HF) of CMS and the construction of the radiation monitoring system (RAD DAM) which measures the radiation dose of this calorimeter are explained in this thesis.