İzmir Körfezi'nin farklı bölgelerindeki baza balık çiftliklerinin bentik çeşitliliğe etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of the impacts of some fish farmings on the benthic diversity in the different areas of İzmir bay
- Tez No: 149647
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER KATAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bentik fauna, Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, Çevresel etki, Organik kirlilik, Benthic fauna, Fish cage aquaculture, Environmental impact, Organic pollution
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
V ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NİN FARKLI BÖLGELERİNDEKİ BAZI BALIK ÇİFTLİKLERİNİN BENTİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KOÇAK, Cengiz Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuncer KATAGAN Eylül 2004, 122 sayfa Türkiye kıyılarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, 1980'lerin ortalarından itibaren giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Genellikle, yan kapalı kıyısal alanlarda yer alan yüzer ağ kafeslerden kaynaklanan ve dipte biriken organik madde girdi artışı, sedimentte organik kirliliğe, bu kirlenmede bentik komünitenin yapısında bozulmaya sebeb olmaktadır. Bu çalışmada, izmir Körfezi'nin farklı bölgelerinde yer alan üç ticari balık çiftliğinin mevsimsel olarak bentik fauna üzerine etkileri araştırılmıştır. Her balık çiftliğinden, biri kafeslerin altında diğeri kafeslerin açığında olmak üzere İki istasyonda Temmuz 2001, Ekim 2001, Şubat 2002 ve Nisan 2002'de 10 İt. hacime sahip Van- Veen Grap ile örnekleme çalışmaları yapılmıştır. Üç balık çiftliğinde de bentik faunanın mevsimsel değişiklikler gösterdiği, poliketa'mn en baskın grup olduğu ve en baskın türlerin de büyük çoğunluğunun bu gruba ait olduğu gözlenmiştir.Balık çiftliklerinin üçünde de Neanthes caudata, Neanthes succinea, Schistomeringos rudolphi, Capitella capitata ve Corbula gibba gibi kirlilik indikatörü türlere rastianılmıştır. Sonuçlar bentik faunanın yetiştiricilik faaliyetlerinden geniş ölçüde etkilenmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A COMPARISON OF THE IMPACTS OF SOME FISH FARMINGS ON THE BENTHIC DIVERSITY IN THE DIFFERENT AREAS OF IZMIR BAY KOÇAK, Cengiz PhD Thesis in Department of Hydrobiology Supervisor: Prof. Dr. Tuncer KAT A?AN September 2004, 122 pages Fish cage aquaculture has become increasingly common since in the middle of 1980's in Turkish coastal waters. In generally, the incerased organic input, which are caused by floating cages located in semi-enclosed coastal zones, deposites into the cage bottom areas, tends to result in organic pollution of the sediment and this pollution causes the disturbance on benthic fauna composition. In this study, the impacts of marine fish farming on the benthic fauna, was investigated seasonally at three commercial fish farms located in different areas of the Izmir Bay. In each fish farming we sampled in two different sampling locations. One of them is located in the beneath of the cages and another one is located in offshore area from fish farming. All the samples were carried out by Van- Veen grap with capacity 10 It. during July 2001, October 2001, February 2002 and April 2002. The benthic fauna showed seasonal variations and observed that polychaeta is the most dominat group, a lot of the most dominant specimens are belong to the polychaeta in three fish farms. In each fish farming, organic pollution indicators specimens were recorded such as Neanthes caudata, Neanthes succinea, Schistomeringos rudolphi, Capitella capitata and Corbula gibba. The results indicated that fish cage activity caused the large impacts on the benthic fauna in the three fish farms.