Ultrasonic oxidation of organic pollutants in aqueous solutions
Sulu çözeltilerdeki organik kirleticilerin ultrasonik oksidasyonu
  1. Tez No: 169700
  2. Yazar: SERAP FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: asetik asit, direk sonikasyon, fenol, formik asit, frekans, ultrases, ultrasonik banyo, ultrasonik transduser, güç, indirek sonikasyon, oksit, tuz, reaksiyon kinetiği, acetic acid, direct sonication, frequency, formic acid, indirect sonication, ultrasound, ultrasonic bath, ultrasonic transducer, phenol, power, oxide, salt, reaction kinetics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET SULU ÇÖZELTİLEKDEKİ ORGANİK KİRLETİCİLERİN ULTRÂSONİK OKSİDASYONU FINDIK, Serap Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Prof.Dr. Gönül Gündüz Ocak 2005, 159 sayfa Bu çalışmada formik asit, asetik asit, fenol ve oksalik asitin direk ve indirek sonikasyonu incelenmiştir. Formik asit ve fenolün indirek sonikasyonumu incelemek için küresel reaktör, asetik asit için küresel ve dikdörtgen prizma reaktör kullanılmıştır. Çalışmada ultrasonic bozunmaya ultrasonik güç, başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık, H2O2, NaCl, gaz, çeşitli oksitler ve banyodaki sıvı miktarının etkileri incelenmiştir. Direk (doğrudan) sonikasyon deneyleri ultrasonik transdüser ve ultrasonik banyo kullanılarak yapılmışta. Ultrasonik transdüser asetikasit çözeltisi için kullanılmış olup asetik asit bozunmasına güç ve frekans etkisi incelenmiştir. Reaksiyon karışımından alınan örnekler, titrasyon (formik asit, asetik asit, okzalik asit için) ile ya da spektrofotometre (fenol için) ile arıalizlerımiştir. Formik asit, asetik asit ve fenoFun indirek sonikasyonu için kinetik çalışmada yapılmışlar. Formik asit ve fenol bozunması ikinci mertebe olarak tammlamrken asetik asit bozunmasmda reaksiyon mertebesi konsantrasyon ile değişmektedir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT ULTRASONIC OXIDATION OF ORGANIC POLLUTANTS IN AQUEOUS SOLUTIONS FINDIK, Serap PhD Thesis, Chemical Engineering Department Supervisor: Pro£Dr. Gönül Gündüz January 2005, 159 pages In this study indirect and direct sonication of formic acid, acetic acid, phenol and oxalic acid were investigated. To investigate indirect sonication of formic acid and phenol, spherical reactor were used and for acetic acid, spherical and rectangular prism reactor were used. The effects of ultrasonic power, initial concentration, temperature, H2O2, NaCl, external gases, several oxides, coupling fluid on ultrasonic degradation were investigated. Direct sonication experiments were done by using ultrasonic transducer and ultrasonic bath. Ultrasonic transducer was used for acetic acid solution; frequency and power effect were investigated. In ultrasonic bath effect of pollutant were investigated.The samples withdrawn from the reaction mixture were analysed by volumetric titration (for formic acid, acetic acid and oxalic acid) or by spectrophotometric analysis (for phenol) Kinetic studies were done for indirect sonication of formic acid, acetic acid and phenol. Degradation of formic acid and phenol could be described by second order. Order of acetic acid degradation changes with concentration.