Benzodiazepin reseptöründeki bazı bileşiklerin CoMCET yöntemi ile QSAR incelemesi
QSAR studies with CoMCET method on some series of compounds at the benzodiazepine receptor
  1. Tez No: 169764
  2. Yazar: GÜLAY IŞIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, nicel yapı-aktivite ilişkisi, QSAR, elektron topolojik metot, drug design, quantitative structure-activity relationship, QSAR, electron topologic method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
III BENZODİAZEPİN RESEPTÖRÜNDEKİ BAZI BİLEŞİKLERİN CoMCET YÖNTEMİ İLE QSAR İNCELEMESİ ÖZET QSAR; organik ve inorganik kimya, tıbbi kimya, biyokimya, ilaç tasarımı ve madde bilimindeki kendi uygulamaları kadar bilgisayar destekli metotlar ve hesaplamalı teknikler yönünden hepsi üzerinde şimdi oldukça nitelikli sonuçlan kapsayan uluslar arası bir alandır. Güzel tarafından 2004 de geliştirilen“Karşılaştırmalı Moleküler Konformerlerin Elektron Topolojik -CoMCET”metodu, üç boyutta ligand-reseptör etkileşiminde muhtemel etkiyi, ilgiyi göz önüne almakla nicel yapı-aktivite metodolojisinde yeni bir başlangıca yol açmıştır. Bu metodolojinin kabulü ve CoMCET'in başarısı, aktiviteyi optimize etmek için yapı düzenlemelerini tahmin etmek ve üç boyutlu yapı-aktivite ilişkisini tanımlamak için yöntem kullanılarak benzodiazepmlerin bazı serisinde kanıtlanmıştır. Bu metot moleküllerin aktivitelerini tahmin etmek kadar onların biyolojik etkileşim modellerinin anlaşılmasında da önemli bir ilerleme sağlar. Daha fazla bilgi, bir 3D QSAR türetmek için istatistiksel analizin kullanıldığı sette moleküllerin tüm çiftleri arasındaki benzer indisleri, bir matrisden elde edilebilir. Yapı ve aktivite arasındaki ilişki çok hızlı tanınabilir. Oda sıcaklığında en çok sayı kesrinde olan tüm konformerlerin katkılarım hesaba katmak konformasyon problemini çözmek için iyi bir adımdır. Farmakofer (Pha) genelde bileşiklerin bir serisi içinde inceleme altındaki aktiviteyi vurgulamak için ilgilenilen verilmiş bir geometrik düzenleme içindeki özel atomların bir grubu olarak belirlenir. Pha'ı yerleştirmek, biyoaktivitenin olup olmamasını tanımlayabilmek demektir. Asıl gelişme; biyoaktivitenin nicelik formülü içinde sonuçlanacak farmakoferi perdeleyecek (APS) ve aktivitesini artıracak (AG) olan grupların özel parametrelerini işlemin içine katmakla tamamlanabilir.
Özet (Çeviri)
IV QSAR STUDIES WITH CoMCET METHOD ON SOME SERIES OF COMPOUNDS AT THE BENZODIAZEPINE RECEPTOR ABSTRACT QSAR is now the international forum covering high-quality results on all aspects of computer-assisted methods and combinatorial techniques, as well as their applications in organic and inorganic chemistry, medicinal chemistry, biochemistry, drug design, and materials science. The publication of Comparative Molecular Conformers Electron Topologic (CoMCET) in 2004 by Güzel ushered in a new era in quantitative structure-activity methodology by offering the possibility of dealing effectively with ligand-receptor interactions in three dimensions. The success of CoMCET and the acceptance of this methodology are attested to in the some series of the benzodiazepines using the procedure to describe three-dimensional structure-activity relationships and to predict structural modifications for optimizing activities. This method oilers a significant advance both in the understanding of the model of biological interaction of the molecule as well as modeling and predicting its activity. More information can be obtained from a matrix of the similarity indices between all pairs of molecules in the set using the statically analysis to derive a 3D-QSAR. The interactions between structure and activity can be quickly identified. Taking into account the contributions of all the conformations heavily populated at room temperature is a good step to solve the conformational problem. The Pharmacophere (Pha) is usually defined as a group of specific atoms in a given geometric arrangement that is deemed to exert the activity under consideration in a series of compounds. To locate the Pha means to be able to identify the presence or absence of the bioactivity. The major improvement can be achieved by introducing the proper parametrization of the anti-pharmacophore shielding (APS) and auxiliary groups (AG) to result in a quantitative formula of bioactivity.