Yapay zeka tekniklerine dayanan yöntemlerle çok sayıda hedef izleme
Multiple target tracking with the methods based on artificial intelligence techniques
  1. Tez No: 169767
  2. Yazar: İLKE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KERİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok sayıda hedef izleme, yapay sinir ağları, bulanık mantık sistemine dayalı uyarlanır ağ, optimizasyon teknikleri, Multiple target tracking, artificial neural networks, adaptive neuro fuzzy inference system, optimisation techniques
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
IV YAPAY ZEKA TEKNİKLERİNE DAYANAN YÖNTEMLERLE ÇOK SAYIDA HEDEF İZLEME ÖZET Çok sayıda hedef izleme, hem sivil hem de askeri alanlarda geniş uygulamaları olan önemli bir problemdir. Çok sayıda hedef izleme sistemlerinin amacı, hedefleri tanımlamak ve daha sonra hedeflerin durumlarım tahmin etmektir. Hedef durumları ile kastedilen büyüklükler hedefin konum, hız ve ivmesidir. Çok sayıda hedef izleme algoritmalarında veri ilişkilendirme ve durum süzgeçleme olmak üzere iki temel adım vardır. Veri ilişkilendirme, durum süzgeçleme işlemini gerçekleştirmek için bir hedefe yeni bir ölçümün atanması işlemidir. Durum süzgeçleme ise hedef durum vektörünü tahmin etmek için kullanılan ardışık hesaplama işlemleridir. Literatürde çok sayıda hedef izleme için geliştirilmiş farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin karmaşıklıkları ve hesaplama gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bu tez çalışmasında, çok sayıda hedef izleme için yapay zeka tekniklerine dayanan yöntemler geliştirilmiştir. Öğrenme, genelleme yapabilme, problem çözümünde daha az bilgiye ihtiyaç duyma, gerçek zamanlı işlemleri kısa sürede yapabilme ve probleme kolaylıkla uygulanabilme özellikleri, yapay sinir ağlarını (YSA) son yıllarda oldukça popüler hale getirmiştir. Bu cazip özelliklerinden dolayı bu çalışmada, çok sayıda hedef izlemede yaygın olarak kullanılan basit ortak olasılıksal veri ilişkilendirme süzgecinin (BOOVİS) durum güncelleştirme aşamasını modellemek için YSA'ya dayanan bir yöntem geliştirilmiştir. Bulanık mantık sistemine dayalı uyarlanır ağlar (BMSDUA), hem YSA'ların hem de bulanık mantık sistemlerinin avantajlarını tek bir modelde birleştirmiştir. BMSDUA, hızlı ve doğru öğrenme, dilsel bulanık kurallar ile mükemmel ifade etme yeteneği, problemle ilgili hem verileri hem de var olan uzman tecrübelerini bir arada kullanabilme kabiliyeti ve iyi genelleme yapabilme gibi avantajlara sahiptir. Bu avantajlarından dolayı bu çalışmada, BOOVÎS'in durum güncelleştirme aşamasını modellemek için BMSDUA da kullanılmıştır. Veri ilişkilendirme problemini çözmek için literatürde sunulan yöntemler Bayes ve Bayes olmayan veri ilişkilendirme yöntemleri olmak üzere iki grupta incelenebilir. Bayes yöntemlerde, ilişkilendirme olasılıkları değerlendirilerek tahmin işlemi boyunca bu olasılıklar kullanılmaktadır. Literatürde karşılaşılan problem, ilişkilendirmeolasılıklarının hesaplanması için mümkün olan en basit yöntemin bulunması ve bu olasılıklar kullanılarak elde edilen izlerin gerçek izlerle iyi bir uyumluluk içinde olmasıdır. Bu çalışmada, bu problemi etkili bir şekilde çözmek için YSA'ya dayanan yeni bir yöntem sunulmuştur. Öncelikle, ilişkilendirme olasılıkları ile ilişkili parametreler belirlenmiş, daha sonra ilişkilendirme olasılıkları sinir ağı modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada, ilişkilendirme olasılılarını hesaplamak için BMSDUA da kullanılmıştır. Bayes olmayan yöntemlerde, veri ilişkilendirme problemi N-boyutlu bir atama problemi olarak düşünülmektedir. N-boyutlu atama problemi, üç veya daha fazla taramadaki ölçümlerin (N>3) ilişkilendirilmesi durumunda NP-zor olarak adlandırılmaktadır. Bilindiği gibi bu şekildeki sınırlamak optimizasyon problemlerinin çözümü oldukça zordur. Bu çalışmada, N-boyutlu bir atama problemi olarak formülize edilen veri ilişkilendirme problemini çözmek için tabu araştırma algoritması (TAA) kullanılmıştır. Modern sezgisel optimizasyon algoritmalarından biri olan TAA oldukça yeni ve zor problemlerin çözümünde kullanılan bir optimizasyon algoritmasıdır. TAA yerel optimumdan kurtulabilme yeteneğine sahiptir, türevsel bilgiler kullanmaz, belirli kurallar yerine rasgele geçiş kuralları kullanır ve büyük ölçekli (çok parametreli) optimizasyon problemleri ile rahatlıkla çalışabilir. Tez çalışmasında, genetik izleyici (Gİ), benzetilmiş tavlama izleyicisi (BTİ) ve tabu araştırma izleyicisinin (TAÎ) izleme doğruluğunu arttırmak için karma yöntemler de geliştirilmiştir. Bu karma yöntemler YSA eklenmiş Gİ (YSAEGİ), BMSDUA eklenmiş Gİ (BMSDUAEGİ), YSA eklenmiş BTİ (YSAEBTİ), BMSDUA eklenmiş BTİ (BMSDUAEBTİ), YSA eklenmiş TAİ (YSAETAİ) ve BMSDUA eklenmiş TAİ (BMSDUAETAİ)'dir. Bu yöntemlerde, veri ilişkilendirme problemi öncelikle N- boyutlu bir atama problemi olarak formülize edilmiş ve genetik algoritma (GA), benzetilmiş tavlama algoritması (BTA) ve TAA kullanılarak çözülmüştür. Daha sonra Gİ, BTİ ve TAİ'nin tahmin hatasını azaltmak için, bu izleyicilere YSA veya BMSDUA eklenmiştir. Geliştirilen onbir yöntemin izleme performansları, gürültülü ortamlardaki farklı çoklu hedef izleme senaryoları kullanılarak değerlendirilmiştir. Önerilen yöntemlerden elde edilen sonuçlar, çok sayıda hedef izlemede yaygın olarak kullanılan ortak olasılıksalVI veri ilişkilendirme süzgeci (OOVİS) ve BOOVİS yöntemlerinin sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Geliştirilen yöntemlerle tahmin edilen izlerin, BOOVİS ve OOVİS ile tahmin edilen izlere göre, gerçek değerlerle daha iyi bir uyumluluk içinde olduğu görülmüştür. Geliştirilen yöntemlerin avantajları, gerçekleştirilmesinin kolay olması, esnekliği ve doğruluğudur. Birinci bölümde, çok sayıda hedef izlemede kullanılan yöntemlerin avantaj ve dezavantajları verilmiştir. Yapay zeka tekniklerinin üstünlükleri kısaca özetlenerek tezin amacı ortaya konmuştur. İkinci bölümde, çok sayıda hedef izlemede yaygın şekilde kullanılan ortak olasılıksal veri ilişkilendirme yöntemi sunulmuştur. Üçüncü bölümde, YSA, BMSDUA, GA, BTA ve TAA kısaca anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, çok sayıda hedef izleme için YSA, BMSDUA, GA, BTA ve TAA'ya dayalı yöntemler ve benzetim sonuçları sunulmuştur. Beşinci bölümde ise sonuçlar ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı MULTIPLE TARGET TRACKING WITH THE METHODS BASED ON ARTIFICIAL INTELLIGENCE TECHNIQUES ABSTRACT Multiple target tracking (MTT) is an important problem with wide applications in both military and civilian areas. The purpose of an MTT system is to identify targets and then to estimate the states of the targets. Target states are its position, velocity, and acceleration. There are two major steps in the MTT algorithms: data association and state filtering. Data association is a process of assigning a new measurement to a target in order to perform the filtering operation. The state filtering is a sequential computational process used to estimate a target state vector and to make a correction to the estimated state upon receiving a new measurement. Several methods have been presented and used to track multiple targets. These methods have different levels of complexity and require vastly different computational efforts. In this thesis, the methods based on the artificial intelligence techniques were developed for the MTT. Ability and adaptability to learn, generalizability, smaller information requirement, fast real-time operation, and ease of implementation features have made artificial neural networks (ANNs) popular in the last few years. Because of these fascinating features, in this thesis, a method based on the ANNs was proposed to model accurately the state update step of the cheap joint probabilistic data association filter (CJPDAF) commonly used in MTT. The adaptive neuro fuzzy inference systems (ANFIS) combines the benefits of ANNs and fuzzy inference systems (FISs) in a single model. The ANFIS has the advantages of fast and accurate learning, excellent explanation facilities in the form of semantically meaningful fuzzy rules, the ability to accommodate both data and existing expert knowledge about the problem, and good generalization. Because of these advantages, in this thesis, the ANFIS was also used to model accurately the state update step of the CJPDAF. The methods presented in the literature to solve data association problem can be grouped into two types: Bayesian and non-Bayesian data association methods. Bayesian approach evaluates the probabilities of associations and uses them throughout thevia estimation process. The problem in the literature is that a method that is as simple as possible for calculating the association probabilities should be obtained, but the estimated tracks obtained by using these association probabilities must be in good agreement with the true tracks. In this thesis, a new method based on the ANN for efficiently solving this problem was presented. First, the parameters related to the association probabilities were determined, then the association probabilities depending on these parameters were calculated by using the neural model. The ANFTS was also used in this study to calculate the association probabilities. In the non-Bayesian approach, the data association is formulated as an N-dimensional assignment problem. The N-dimensional assignment problem for associating data from three or more scans of measurements (N>3) is known to be NP-hard. It is well known that solving such a constrained optimization problem is intractable. In this study, tabu search algorithm (TSA) is used to solve data association problem formulated as N- dimensional assignment problem. The TSA which is one of the modern heuristic optimisation procedures, is also quite new and promising optimisation algorithm for difficult problems. TSA has the ability of getting out local optima, does not use the derivative information, employs random transition rules instead of deterministic ones and works well on large-scale optimization problems. In this thesis, hybrid methods were also developed to increase tracking accuracy of the genetic tracker (GT), the simulated annealing tracker (SAT), and the tabu search tracker (TST). These hybrid methods are the neural network aided genetic tracker, the adaptive neuro fuzzy inference system aided genetic tracker, the neural network aided simulated annealing tracker, the adaptive neuro fuzzy inference system aided simulated annealing tracker, the neural network aided tabu search tracker, and the adaptive neuro fuzzy inference system aided tabu search tracker. In these methods, the data association problem is first formulated as an N-dimensional assignment problem and then solved using the genetic algorithm (GA), the simulated annealing algorithm (SAA), and the TSA. Next, ANN or ANFIS is incorporated into the GT, the SAT, and the TST to reduce the estimation error of the trackers. Tracking performances of the proposed eleven methods are evaluated using different multiple target tracking scenarios in cluttered environments. The results obtained fromIX proposed methods are compared with the results of the joint probabilistic data association filter (JPDAF) and the CJPDAF methods commonly used in MTT. It was shown that the tracks estimated by using proposed methods agree better with the true tracks than the tracks predicted by JPDAF and CJPDAF. Advantages of the proposed methods are ease of implementation, flexibility, and accuracy. In the first chapter, the advantages and disadvantages of the methods used in the MTT were given. The superiority of artificial intelligence techniques was summarized and the aim of thesis was introduced. In the second chapter, the joint probabilistic data association technique widely used in MTT is presented. In the third chapter, the ANNs, ANFIS, GA, SAA, and TSA are described briefly. In the fourth chapter, the methods based on ANNs, ANFIS, GA, SAA, and TSA for MTT and the simulation results have been presented. In the fifth chapter, the results obtained from this work are evaluated and discussed.