Tek modlu optik fiberlerde sıfır dispersiyon noktasının kaydırılması
Shifting of the zero dispersion point in the single mode optical fibers
  1. Tez No: 169768
  2. Yazar: YILAYDIN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optik Fiber, Dispersiyon, Tek Mod, Optical Fibers, Dispersion, Single Mode
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
III TEK MODLU OPTİK FİBERLERİN SIFIR DİSPERSİYON NOKTASINA KAYDIRILMASI ÖZET Bu çalışmamızda optik fiber haberleşmesinde büyük bir problem olan dispersiyondan bahsedilmiştir. Dispersiyonun neden kaynaklandığına bakılmıştır. Dispersiyonun bilgi iletimindeki olumsuz etkileri ve bunların sonuçlan tartışılmıştır. Modun ne olduğu ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Farklı nedenlerden kaynaklanan dispersiyon çeşitleri sıralanmıştır. Çok moddan kaynaklanan modlar arası dispersiyona kısaca değinilmiştir. Tek modu içeren Mod Dışı Dispesiyonu ve çeşitleri (malzeme dispersiyonu ve dalga kılavuzu dispersiyonu) ayrıntılı olarak anlatılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde dispersiyonu sıfır dispersiyon noktasına kaydırma yollarından bahsedilmiştir. Farklı malzemeler ve farklı dalga boyları denenerek en iyi değer elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun için Sellmeier denkleminden yararlanılmıştır. Alınan verilerle grafikler çizilerek sonuçlar daha iyi yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SHIFTING OF THE ZERO DISPERSION POINT IN THE SINGLE MODE OPTICAL FIBERS ABSTRACT İn this thesis, I discussed dispersions which caused big problems in optical fiber communications. I looked why dispersion occurs and I discussed negative effects of dispersions and its results. I described what is Mod, importance and it's usage areas. We arranged dispersions kinds which occur by different factors. We mentioned intermodal dispersion briefly which occurs because of the Multimode. Intramodal dispersion (include one mode) and it's variety (material dispersion, waveguide dispersion) are examined in details. In second and third section, I discussed Shifting Methods of the Optical Fibers. It is the main topic of my thesis. I wanted to obtain perfect value by changing materials and wavelengths. For this I used Sellmeier equation. I explained the results clearly by using graphs.