Depreme dayanıklı yüksek betonarme binaların perde duvarlarının şekil değiştirme ve gerilme analizi
Deformation and stress analysis of shear walls in earthquake resistant highrise RC buildings
  1. Tez No: 169771
  2. Yazar: NEŞE ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL EYYUBOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Shear wall, strength, rigidity, arrangement of the shear wall, fundamental period
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
III DEPREME DAYANIKLI YÜKSEK BETONARME BİNALARIN PERDE DUVARLARININ ŞEKİL DEĞİŞTİRME VE GERİLME ANALİZİ ÖZET Yıkıcı depremler süresince yüksek binaların davranışlarının mühendis incelenmesi bina perdelerinde diyagonal ve artı şeklinde çatlakların ve kopmaların yaygın olarak rastlandığını göstermiştir. Depreme dayanıklı yüksek binaların perdelerinin davranışlarının incelenmesi ve deprem etkisinden oluşan kuvvetleri kabul edip aktarabilen perde konstrüktif teşkillerinin hazırlanması ve inşaat pratiğinde tatbiki güncel sorundur. Bu tez çalışmasında yıkıcı depremler süresince yüksek bina perdelerinin davranışlarının incelenme sonuçlarının genelleştirilmesi, farklı geometrik karakteristiklere sahip perdelerde yatay ve düşey yük etkisinde gerilme dağılımı özelliklerinin SAP 2000 kullanılarak tertip olunmuş sonuçlan, perdelerinin dayanımı ve rijitliğini önemli ölçüde yükseltebilen perde konstrüktif teşkilinin tertibi yer almaktadır. Ayrıca perdelerin yüksek bina planında optimal olarak yerleştirilmesinin teşkili ve farklı perde teşkilleri esas alınarak hesaplanan binanın serbest titreşim periyotlarının değerleri burada karşılaştırılmıştır. Hazırlanmış perde konstrüktif teşkilinin hesaplanma metodu da bu tez çalışmasında verilmektedir. Anahtar kelimeler : Perde duvar,dayanım, rijitlik, perde teşkili, serbest titreşim periyodu.
Özet (Çeviri)
IV DEFORMATION AND STRESS ANALYSIS OF SHEAR WALLS IN EARTHQUAKE RESISTANT HIGHRISE RC BUILDINGS ABSTRACT The engineering investigation shows that, during severe earthquakes, cracks in the form of diagonal and cross are frequently observed at the shear walls of highrise buildings. The behaviour of shear walls, the ways and in which the shear walls are constructed such that could transfer the horizantal forces due to earthquake excitation and the applicability of the walls in civil engineering practises are recent problems. In this thesis, responses of shear walls in multistory buildings subjected to severe earthquakes are studied and the results so obtained are generalized. The behaviour of shear walls of various geometric properties under horizantal and vertical loads is examined by using SAP 2000 program. The arrangement of shear walls is also studied in a way that the arrangement would produce higher strength and rigidity. The fundamental period of a reference building and those of the buildings that have different shear wall arrangements are furthermore compared. The numerical computations of the arrangement of the shear walls are finally included in this thesis study.