Tekstil sektöründeki veri toplama sistemlerindeki verilerin daha verimli ve etkin bir hale getirilmesi için yazılım geliştirilmesi
Software development for the data collection systems in textile industry to produce a more productive and effective condition
- Tez No: 169913
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLHAMİT SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri, yazılım, tekstil, bilgi, yönetim, verim. III, Data, software, textile, information, management, efficiency. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETERDAL KILIÇ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ VERİ TOPLAMA SİSTEMLERİNDEKİ VERİLERİN DAHA VERİMLİ VE ETKİN BİR HALE GETİRİLMESİ İÇİNYAZILIM GELİŞTİRİLMESİERDAL KILIÇ DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI Yıl: 2004 Sayfa : 74 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Doç. Dr. Fikret ANLI Tekstil sektörü dünya çapında ticaret ve yönetim sağlayabilmek için bilişim teknolojisinden yararlanmaktadır. Tüm firmalar yönetim, üretim ve kalite gibi hedeflerini gerçekleştirmek için veri toplama, veri işleme, veri değerlendirme ve veri kontrolüne gereksinim duymaktadır. Bu çalışmada, elde edilen verileri daha verimli ve etkin kullanmak için bazı bilgi yönetme teknikleri araştırılmış ve yazılım geliştirilmiştir. Tekstil sektöründe kullanılan AS/400 İşletim Sistemi ve LOOMDATA veri toplama sistemi gibi sistemler incelenmiştir. Yerel ağa bağlı kişisel bilgisayarda veri toplama sistemlerinin veri tabanlarında verimli veri yönetimi sağlayan bir yazılım geliştirilmiştir. Yazılım geliştirme için Borland C++ Builder programlama dili kullanılmıştır. İşletmelerde veri toplama ve bilgi yönetimine gittikçe daha çok ilgi duyulmaktadır. Yapılan çalışma sonunda tekstil sektöründeki verilerin nasıl daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTERDAL KILIÇ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT SOFTWARE DEVELOPMENT FOR THE DATA COLLECTION SYSTEMS IN TEXTILE INDUSTRY TO PRODUCE A MORE PRODUCTIVE AND EFFECTIVE CONDITON ERDAL KILIÇ Supervisor: Assist. Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit SUBAŞI Year: 2004 Pages: 74 Jury : Assist. Prof. Dr. Abdülhamit SUBAŞI : Prof. Dr. M. Kemal KIYMIK : Assoc. Prof. Dr. Fikret ANLI Textile industry make use of data processing technology in order to obtain global trading and management. All companies need data collection, data processing, data evaluation and data control to relaize their targets of management, production and quality. In this work, in order to use data more effectively and productively we searched some information management techniquies and relaize a software. Systems used in textile industry such as AS/400 Operating System and LOOMDATA data collection are observed. A software was developed on PC which are connected to LAN, to produce an efficient data management in databases of data collection systems. Borland C++ Builder Programing Language was used for software development. In companies, it is being more attractive to gather and manage information. At a result of this study data in textile industry will be used more impressive and productive way.