Normal ve hafif beyaz betonun özellikleri üzerine bir araştırma
A research on the features of normal and light white concrete
  1. Tez No: 169912
  2. Yazar: HACI MURAT GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: White Portland cement, Mortar, Paste, Resistance, White Concrete, Pumice powder, Fly Ash, Light Weight Concrete n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET NORMAL VE HAFD7 BEYAZ BETONUN OZELLDXLERI ÜZERİNE BİR ARAŞTİRMA Hacı Murat GENÇ DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yd : 2004, Sayfa : 45 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yrd. Doç. Dr. Metin KÖSE Doç. Dr. Cafer GENÇOĞLAN Bu araştırmada, genel olarak dekoratif ve estetik uygulamalarda kullanılan, beyaz çimentonun gri çimentolarla benzer kimyasal kompozisyona sahip oldukları için beton agregalarının bağlayıcı malzemesi olarak yararlanılması halinde dayanım bakımından hangi özelliklere sahip olacağı ve standardın öngördüğü şartları taşıyıp taşımadığı araştırılmıştır. Bu çalışmada bütün karışımlarda Beyaz çimento (BPÇ 42.5), agrega olarak mıcır kullanılmıştır. İki ayrı karışım oluşturulmuştur. Beyaz çimento dozajı 300-400 kg/m3 aralığında değiştirilmiş, yaklaşık 50-100 mm arasında çökme sağlamak için uygun su miktarı kullanılmıştır. Agrega karışımlarının granülümetrisi A32-B32 refarans eğrileri arasında kalacak şekilde sabit tutulmuş olup En büyük tane boyutu 16 mm ve en büyük tane boyutu 32 mm olmak üzere iki tip karışım oluşturularak farklı üç tip ( BS 20, BS 30, BS 40 ) beton sınıfı için numuneler yapılmış ve bu numunelerin 3, 7 ve 28 günlük basınç dayanımları bulunmuştur en yüksek dayanım en büyük tane boyutu 16 mm'Iik karışımda BS 40 için hazırlanmış numunede meydana gelmiştir. Bu numunenin 28 günlük basınç dayanımı 44.8 MPa dır. Verilen beton sınıflarına uygun beton üretilebileceği bulunmuştur. Ayrıca hafif ince agrega (bims tozu) üe hafif beton üretilerek bu betonların basınç dayanımları bulunmuştur. Hafif betonlarda silis dumanı ve uçucu külün etkisini incelemek amacıyla çimentonun belli bir oranı yerine katılan silis dumanı ve uçucu külün dayanımı üzerindeki etkisi bulunmuştur. En yüksek dayanım bims tozu+uçucu kül+süper akışkanlaştırıcı karışımından elden edilmiş olup 28 günlük basınç dayanımı 14.4 MPa bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Beyaz portland çimento, harç, hamur, dayanım, beyaz beton, bims tozu, uçucu kül, hafif beton
Özet (Çeviri)
DEPERTMAN OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM MSc THESIS ABSTRACT A RESEARCH ON THE FEATURES OF NORMAL AND LIGHT WHITE CONCRETE Hacı Murat GENÇ ADVISOR: Ass.Prof. Hüseyin TEMİZ Year: 2004, Pages: 45 Jury: Asst. Prof. Hüseyin TEMİZ Asst. Prof. Metin KÖSE Ass. Prof. Cafer GENÇO?LAN In this research binding properties of white cement, which has a similar chemical structure with grey cement and generally used for decoration, is investigated. Mechanical properties of white cement were also examined if it fits the requirement of the specifications. In this study, white cement (BPÇ 42.5) and crush stone were used for all mixture samples. Two different mixture samples were prepared. Dosage of white cement was between 300 and 400 kg/m3. Appropriate amount of water was used to get a value of slump between 50 and 100 mm. Gradation Curves of aggregate were tried to get between A32 and B32 reference curves. There were three types of concrete (BS 20, BS 30, BS 40) which were made by use of two kinds of mixture. Maximum aggregate diameters of the mixtures were 16mm and 32 mm. Compressive strengths of these mixtures were determined for three, seven and twenty-eight days. Maximum compressive strength was obtained from a mixture sample with a maximum aggregate diameter of 16mm. Twenty-eight days compressive strength of this sample was obtained as 44.8 MPa. As a result, white cement can be used to produce the concrete for a given class of concrete strength. Light-weight concrete was also made by use of light fine aggregate. Twenty- eight days compressive strengths of these mixture samples were determined. Silica fume and fly ash were used instead of cement for a determined ratio in order to observe the effects of Fly ash and Silica fume on the strength of concrete. Maximum twenty-eight days compressive strength of 14.4 MPa was obtained from a mixture sample prepared by (Pumice + Flyash + Superplasticizers)