Kahramanmaraş kesimhanelerinde kesilen büyükbaş hayvanların kesim özellikleri ile karkas kalite derecelendirilmesi
The gradind of carcass quality useing slaughtering properties of cattle from Kahramanmaraş slaughterhousees
- Tez No: 169919
- Danışmanlar: PROF.DR. SİNAN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Karkas Kalite Derecelendirmesi, Kesim Özellikleri II, The Grading of Carcass Quality, Slaughtering Properties IIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETNeslihan KOCDEMİR CACAK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KESİMHANELERİNDE KESİLEN BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN KESİM ÖZELLİKLERİ İLE KARKAS KALİTE DERECELENDİRİLMESİ Neslihan KOCDEMİR ÇAÇAK DANIŞMAN : Prof. Dr. Sinan BAŞ Yıl : 2005 Sayfa : 38 Jüri : Prof. Dr. Sinan BAŞ : Y. Doç. Dr. Ali KAYGISIZ : Y. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU Bu araştırmada A olgunluk derecesinde alınan 47 karkas üzerinde kalite derecesi, verim derecesi ve perakende et yüzdesi belirlenmiştir. Kalite derecelendirme kriterlerine göre; karkasların %70.2'si iyi, %27.7'si seçkin, %2.1'i standart kalite sınıfında gözlenmiştir. Verim derecesi ve perakende et yüzdesi hesabında kullanılan özelliklerden sıcak karkas ağırlığı 175.14 ± 7.05 kg, böbrek, kalp ve pelvik (BKP) toplam yağ ağırlığı 4.89 ± 0.38 kg, BKP yüzdesi % 2.65 ± 0.20, bel gözü alanı (MLD) 79.67 ± 2.49 cm2, kabuk yağı kalınlığı 0,67 ± 0,04 cm olarak tespit edilmiştir. Karkasların büyük bölümü 1. ve 2. verim derecesi düzeyinde bulunmuştur. Perakende et yüzdesi ise % 48.8 ile % 56.6 arasında hesaplanmıştır. Verim Derecesi sıcak karkas ağırlığı, BKP yüzdesi, kabuk yağı ve bel gözü alanı ile regresyon katsayıları sırasıyla +0.086, +0.199, +0.986 ve -0.0487, sabit sayı ise 2.516 olarak belirlenmiştir. Perakende et yüzdesinin bu özelliklerle regresyon katsayıları ise aynı sırayla -0.0203, -0.469, -2.241 ve +0.102, sabit sayı ise 51.286 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNeslihan KOCDEMİR CACAK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT THE GRADING OF CARCASS QUALITY USEING SLAUGHTERING PROPERTIES OF CATTLE FROM KAHRAMANMARAŞ SLAUGHTERHOUSEES Neslihan KOÇDEMÎR ÇAÇAK Supervisor : Prof. Dr. Sinan BAŞ Year : 2005, Pages : 38 Jury : Prof. Dr. Sinan BAŞ : Assist. Prof. Dr. Ali KAYGISIZ : Assist. Prof. Dr. K. Sinan DAYISOYLU Yield grades, quality grades and cutability percentages were determined on 47 carcass taken from A maturity degree. According to criterion of degrees of marbling and maturity range, carcass were classified as good (70.2 %), choice (27.7%) and standart (21%). Hot carcass weight, total fat weight of kidney, pelvic and heart (KPH), percentage of KPH, rib eye areas (MLD) and fat thickness, that were used for calculation of yield grades and cutability percentages, were found 175.147.05 kg, 4.89±0.38 kg, 2.65±0.20 %, 79.67±2.49 cm2, 0.67±0.04 cm, respectively. Yield grades were generally determined by 1 and 2 degree. Cutability percentage were calculated between 48.8 % and 56.6 % Regressions between yield grades and hot carcass weight, percentage of KPH, fat thickness, rib eye area (MLD) were estimated + 0.086, +0.199, +0.986, -0.0487 respectively and coefficient was determined 2.516. Regressions between cutability percentages and above traits were calculated - 0.0203, -0.469, -2.241, +0.102 respectively and coefficient was found 51.286.