Kahramanmaraş koşullarında bazı burçak (Vicia ervilia (L.) Wild) hatlarının ot verimi ve verimle ilişkili özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of herbage yield end yield component of some vetch (Vicia ervilia (L.) Wild) lines originated from icarda under Kahramanmaraş ecological conditions
- Tez No: 169925
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Burçak, Nodul sayısı, Yaş ot verimi, Kuru ot verimi, Ham protein verimi. II, Vetch, Vicia ervilia (L.) Willd, Nodüle number, Fresh and dry herba yield and Crude protein yield. Ill
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZETMehmet KIRLAR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI BURÇAK (Vicia ervilia (L.) Willd) HATLARININ OT VERİMİ VE VERİMLE İLİŞKİLİ ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mehmet KIRLAR DANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Adem EROL Yıl : 2005 Sayfa: 27 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Adem EROL : Yrd. Doç. Dr. Leyla İDİKUT : Yrd. Doç. Dr. Yaşar ALPTEKİN Bu araştırma 2003-2004 yularında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Taban arazisinde icarda or j inli bazı burçak hatlarının ot verimi ve verimle ilişkili özelliklerinin saptanması amacıyla Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada % 50 çiçeklenme süresi (gün), doğal bitki boyu (cm), sap uzunluğu (cm), bitkideki dal sayısı (adet/bitki), bitkideki nodul sayısı (adet/bitki), yaş ot verimi (kg/da), kuru ot verimi (kg/da), ham protein oranı (%) ve ham protein verimi (kg/da) gibi özellikler incelenmiştir. Hatların % 50 çiçeklenme süreleri (gün), bitkideki nodul sayıları (adet/bitki) ve ham protein verimleri (kg/da) arasındaki farklar önemli bulunmuş ve diğer özellikler önemsiz çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMehmet KIRLAR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMANT OF FIELD CROP MSc THESIS ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINATION OF HERBAGE YIELD AND YIELD COMPONENT OF SOME VETCH {Vida ervilia (L.) Willd) LINES ORGINATED FROM İCARDA UNDER KAHRAMANMARAŞ ECOLOGICAL CONDITIONS Mehmet KIRLAR Supervisor : Assist. Prof. Dr. Adem EROL Year : 2005 Page : 27 Jury : Asist. Prof. Dr. Adem EROL : Asist. Prof. Dr. Leyla İDİKUT : Asist. Prof. Dr. Yaşar ALPTEKİN This study was conducted to determine herbage yield and yield companent of some vetch lines orginated from icarda at experimental area of Kahramanmaraş agricultural research institute in 2003-2004 years. Study was planned in randomised complete block desing with four replication. In the study 50% flowering date (day), naturally plant height (cm), stem height (cm), number of branches per plant, number of nodules per plant, fresh herbage yield (kg/da), dry herbage yield (kg/da) crude protein content (%) and crude protein yield (kg/da) were investigented. It was determined that there were significantly differences among_the vetch lines for 50% flowering date, number of nodules per plant and crude protein yield.