Polatlı ilçesi çiftçilerinin sürdürülebilir tarıma bakış açılarının değerlendirilmesi
Assessment of sustainable agriculture perspective of Polatlı farmers
  1. Tez No: 169929
  2. Yazar: HATİCE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Polatlı, Sürdürülebilir tarım, Sosyo-ekonomik yapı. III, Polatlı, Sustainable agriculture, Socioeconomic structure IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETHatice KOKSAL KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET POLATLI İLÇESİ ÇİFTÇİLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hatice KOKSAL Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yıl : 2005 Sayfa : 76 Jüri : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Yrd! Doç. Dr. Enver ORHAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DİKİCİ Bu çalışma, Ankara ili Polatlı ilçesindeki çiftçilerin sürdürülebilir tarıma bakış açılarını incelemiştir. Araştırmanın ana materyalini tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 74 çiftçi ile yapılan anketler oluşturmuştur. Araştırmada, çiftçilerin sürdürülebilir tarımda temel olan bazı tarımsal uygulamalara yer verme düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca çiftçilerin tarımda bazı uygulamalara ilişkin görüşlere, toprak ve su kaynaklarının kullanımı hakkındaki ve toprağın verimliliğini artırmak ve uzun dönemde daha verimli işletmeye sahip olmaya yönelik görüşlere katılma dereceleri ortaya konmuştur. Ankete katılan çiftçiler, tarımda enerji ve kimyasal maddeleri kontrollü kullanmak, tarımda toprak ve su kaynaklarını koruyarak kullanmak vb. sürdürülebilir tarım için önemli konulara olumlu bakmaktadırlar. Bununla birlikte ankete katılan çiftçilerin yarısından fazlası arazisini büyütme isteğinde, yaklaşık yarısı tarım topraklarının tarım dışı amaçlarla kullanımına olumlu bakmakta ve büyük çoğunluğu da sahip olduğu arazi varlığını çocuklarına eşit miktarlarda miras yolu ile bırakma eğilimindedir. Çiftçilerin yansından fazlası meraların korunması için gerekli önlemi aldığını ve çevrenin ağaçlandırılmasına özen gösterdiğini belirtmiştir. Çiftçilerin sürdürülebilir tarımda önemli bazı uygulamalara yer verme düzeyleri ile sosyoekonomik nitelikler, kitle iletişim araçları ve yakın ve uzak çevre ile olan ilişkileri arasındaki bağıntılar irdelenmiştir. Sürdürülebilir tarımda önemli bazı uygulamalara yer verme ile eğitim, alet-ekipman varlığı, gelir düzeyi, ziraat mühendisi ile görüşme sıklığı ve tarımsal konularla ilgili toplantıya katılma arasında istatistiksel olarak önemli ilişkilerin varlığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHatice KOKSAL UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS MSc THESIS ABSTRACT ASSESMENT OF SUSTAINABLE AGRICULTURE PERSPECTIVE OF POLATLI FARMERS Hatice KOKSAL Supervisor: Assist. Prof. İsmet BOZ Year: 2005 Pages:76 Jury: Assist. Prof. İsmet BOZ Assist. Prof. Enver ORHAN Assist. Prof. Hüseyin DİKİCİ This study investigated farmers view of sustainable agriculture in Polatlı District of Ankara. The main material of the study was questionnaires completed with a satisfied sample of 74 farmers. Farmers' application levels of some agricultural practices which are considered as the basis for sustainable agriculture were determined. In addition, farmers' opinions on some agricultural practices, protection of soil and water sources, increasing soil fertility and owning more productive farm operation in the long run were identified. Participants had a favorable opinion on sustainable agricultural practices such as proper use of energy and chemicals, and protective use of soil and water sources in agriculture. However, more than half of the respondents wanted to increase their farmland while almost half of the respondents had a favorable opinion of using their farmland for non farm purposes, and a large majority had a tendency of leaving their farmland equally divided among their children. More than half of the respondents reported that they took adequate measures for protecting rangelands and forestation of farm environment. Relationships between farmers application levels of various sustainable agricultural practices and their socioeconomic characteristics, their use of mass media, and relationships with near and far environment were investigated. Application level of sustainable agricultural practices had significantly associated with education level, tractor and equipment ownership, income level, contact with agricultural engineers, and participating to meeting relating to agricultural subjects.