Carmen pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinde, farklı hasat devrelerinde elde edilen kütlü pamukların farklı sürelerde depolanmasının lif ve tohum kalitesine etkisi
Effects of different storage times on lint and seed quality of carmen cotton (Gossypium hirsutum L.) variety harvested in different time periods
  1. Tez No: 169934
  2. Yazar: SÜLEYMAN EMİRMAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Hasat, Depolama, Nem, Sıcaklık, Çimlenme, YapışkanIık, Kalite Unsurları, Cotton, Harvest, Storage, Moisture, Temperature, Germination, Stickiness, Quality Parameter III
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETSüleyman EMİRMAHMUTOĞLU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET CARMEN PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİDİNDE FARKLI HASAT DEVRELERİNDE ELDE EDİLEN KUTLU PAMUKLARIN FARKLI SÜRELERDE DEPOLANMASININ LİF VE TOHUM KALİTESİNE ETKİSİ Süleyman EMİRMAHMUTOĞLU Danışman: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yıl :2005, Sayfa: 38 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Doç. Dr. Fatih KILLI : Yrd. Doç. Dr. Yüksel BÖLEK Bu çalışma, bölgenin standart pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinden birisi olan Carmen çeşidinde, farklı hasat devrelerinde elde edilen kutlu pamukların farklı sürelerde depolanmasının lif ve tohum kalitesine etkisini saptamak amacıyla ele alınmıştır. Çalışmada; çalışmanın faktörleri, a- Birinci el kutlu hemen çırçırlama. b- İkinci el kutlu hemen çırçırlama. c- Birinci el kutlu 3 ay depolama ve çırçırlama. d- İkinci el kutlu 3 ay depolama ve çırçırlama şeklinde oluşturulmuş ve koşullara göre alınan tohum ve lif örnekleri üzerinde çalışılarak tohum çimlenme analizleri ile lif karakter analizleri tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre; farklı hasat devrelerinde elde edilen kutlu pamukların farklı sürelerde depolanmasının; lif uzunluğu (% 2.5 ve % 50 S.L.) ve lif uzunluk uyum indeksine (uniformity indeks) etki etmediği belirlenmiştir. Lif kopma dayanıklılığı, kısa lif oranı, lif inceliği, yabancı madde alanı, lifte grilik (matlık), mote içeriği ile mote ağırlığı ve nep sayısı yönünden; farklı dönemlerde (1. ve 2. el) hasat edilen pamuklar arasında farklılık olmadığı, buna karşılık bu pamukların 3 ay sonra çırçırlanmasının (3 ay depolama) olumsuz yönde etki ettiği belirlenmiştir. Lif kopma uzaması, yabancı madde adedi ve lifte sanlık değerleri açısından; farklı dönemlerde (1. ve 2. el) hasat edilen pamuklar arasında ve bu pamukların 3 ay sonra çırçırlanmasının (3 ay depolama) olumsuz yönde etki ettiği belirlenmiştir. Tohum çimlenme oranları yönünden ise; 3 ay depolama sonrasında çimlenme oranlarında yaklaşık % 2'lik azalma olduğu bulunmuştur. Pamuk tüccarlarının araziden pamuğu temiz olarak hasat ettirmeli ve depolama süresinin, kutlu nemi dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Süleyman EMİRMAHMUTOGLU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARMENT OF COTTON EXPERTISE MSc THESIS ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT STORAGE TIMES ON LINT AND SEED QUALITY OF CARMEN COTTON (G. hirsutum L.) VARIETY HARVESTED IN DIFFERENT TIME PERIODS Süleyman EMİRMAHMUTOGLU Supervisor: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Year: 2005, Page: 38 Jury : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Assoc. Prof. Dr. Fatih KILLI : Assist. Prof. Dr. Yüksel BÖLEK This study was conducted to determine the effects of different storing times on lint and seed quality of seed cotton of Carmen, one of the standart varieties of the region, harvested in different time periods. In the experiment, seed germination tests and lint quality characteristics were inspected on samples taken for following factors: a. Ginning of first harvest seed cotton immediately after harvest b. Ginning of second harvest seed cotton immediately after harvest c. Storing for 3 months of first harvest seed cotton, then ginning d. Storing for 3 months of second harvest seed cotton, then ginning The results showed that lint length ( 2.5 % and 50 % S.L.) and uniformity index were not affected by harvesting and storage time. There were no significant differences between 1st and 2nd harvesting times for fiber strength, short fiber ratio, lint fineness, trash area, reflectance, mote amount and weight, and nep number, while ginning the 3 months stored cotton had negative affect on the above parameters. Harvesting times and ginning after 3 months inversly affected elongation, trash count and yellowness as well. Seed germination rates were decreased by about 2 % by the application of ginning after 3 months. Cotton sellers should need to harvest cotton as clean as possible and arrange the storage time in respect to seed cotton moisture.