Bazı bitkilerden elde edilen uçucu yağların, çam kese böceği, Thaumetopoea pityocampa (schiff.) larvalarına karşı insektisit etkisi
Insectisidal effect of essential oils obtained from variousplants as a insectisit against larvae of pine processionary moth, Thaumetapoea pityocampa (schiff.)
- Tez No: 169935
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Uçucu Yağlar, Thaumetopoea pityocampa, Larva, Laurus nobilis, Origanum syriacum, Pinus brutia II, Kahramanmaraş, Essential Oils, Thaumetepoea pityocampa, Larvae, Laurus nobilis, Origanum syriacum, Pinus brutia. Ill
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETEbru AYGAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET BAZI BİTKİLERDEN ELDE EDİLEN UÇUCU YAĞLARIN, ÇAM KESEBÖCEĞİ, Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) LARVALARINA KARŞI İNSEKTİSİT ETKİSİ Ebru AYGAN Danışman : Doç. Dr. Mehmet KANAT Yıl : 2005, Sayfa: 35 Jüri : Doç. Dr. Mehmet KANAT : Doç. Dr. Ali Arda IŞIKBER : Yrd. Doç. Dr. Ahmet İLCİM Bu araştırma, 2002-2005 yılları arasında Kahramanmaraş Bölgesinde yapılmıştır. Araştırmada defne (Laurus nobilis L.), kekik (Origanum syriacum L.) ve kızılcam (Pin us brutia Ten.) ağaçlarından elde edilen uçucu yağların çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa Schiff.) larvalarına karşı insektisit olarak etkileri incelenmiştir. Çam keseböceğinin tüm larva dönemlerine karşı uçucu yağlar farklı dozlarda uygulanarak, yağların fumigant etkileri belirlenmiştir. Kullanılan bu uçucu yağların kimyasal bileşimleri ve etkilerinin farklı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca larvalar üzerinde en etkili yağlar; 1. larva döneminde LT50 değeri 5.41 saat olan L. nobilis, 3. larva döneminde LT50 değeri 5.49 saat olan O. syriacum, 4. larva döneminde LT50 değeri 5.64 saat olan L. nobilis, 5. larva döneminde ise LT50 değeri 5.69 saat olan P. brutia dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEbru AYGAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT INSECTISHJAL EFFECT OF ESSNTIAL OILS OBTAINED FROM VARIOUS PLANTS AS A INSECTTSIT AGAINST LARVAE OF PINE PROCESSIONARY MOTH, Thaumetapoeapityocampa (Schiff.) EBRU AYGAN Supervisor: Asc. Prof. Dr. Mehmet KANAT Year: 2005 Pages:35 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mehmet KANAT : Assoc. Prof. Dr. Dr. Ali Arda IŞIKBER : Assist Prof. Dr. Dr. Ahmet İLCİM This research was conducted in Kahramanmaraş region in the years of 2002- 2005. In this research, the effect of essential oils obtained from laurel (Laurus nobilis I.), thyme (Origanum syriacum 1.) and Calabrian pine (Pinus brutia Ten.) on the larvae of pine processionary moth were studied. The fumigant effects of essential oils on the pine processionary moth were determined at different doses of the essential oils for all the larvae stages of pine processionary moth. It was found that these essential oils used had different chemicals composition and fumigant toxicity. Beside, themosteffective oilson larvaes are; L. nobilis the LTso value of which is 5.41 hours in 1. larvae stage, O. syriacum the LT50 value of which is 5.49 hours in 3. larvae stage, L. nobilis the LT50 value of which is 5.64 hours in 4. larvae stage, P. brutia the LT50 value of which is 5.69 hours in 5. larvae stage.