Tarsus antik yol ile Aydıncık (Mersin) Kelenderis kazılarından çıkarılan cam malzemelerin fiziksel (morfolojik ve mikromorfolojik) ve kimyasal yönden karşılaştırılması
To compare as physical (mineralogy and micromorphology) and chemical of ancient glass materials were founded in excavation sites Tarsus antik road and Aydıncık (Mersin) Kelenderis
- Tez No: 169941
- Danışmanlar: PROF.DR. SERVET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Tarsus Antik Yol, Kelenderis, Arkeometri, Antik cam, Tarsus Antik Yol”, Kelenderis”, Archaeometry, Ancient Glass II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TARSUS ANTİK YOL İLE AYDINCIK (MERSİN) KELENDERİS KAZILARINDAN ÇIKARILAN CAM MALZEMELERİN FİZİKSEL (MORFOLOJİK VE MİKROMORFOLOJİK) VE KİMYASAL YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Berrin KARAKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr.Servet YAMAN Yıl: 2005, Sayfa:68 Jüri:Prof.Dr.Servet YAMAN Prof.Dr.Selim KAFUR Yrd.Doç.Dr.Erhan AKÇA Bu tez çalışmasında“Tarsus Antik Yol”ve“ Kelenderis”kazılarından çıkarılan antik cam parçalarının, fiziksel ve kimyasal yönden incelemelerinin yapılarak, arkeometrik bir yaklaşımla, karşılaştırmalarının yapılması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm analiz sonuçlan değerlendirilerek,“Tarsus Antik Yol”ve“ Kelenderis”camlarının bileşenleri belirlenmiştir. Camlarda zaman içerisinde doğal ve ortam şartlan ile alterasyon ve bozunumlar oluşmuştur. Cam bileşenleri ortamdaki minerallerin mikro boşluklarda birikmesiyle değişmiştir. Bozunumlar ise cam yüzeyinde opak sedef tabakası oluşturmuştur. Araştırma sonuçlan, arkeolojik çalışmaların, arkeometrik yaklaşımlarla desteklenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TO COMPARE AS PHYSICAL (MINERALOGY AND MICROMORPHOLOGY) AND CHEMICAL OF ANCIENT GLASS MATERIALS WERE FOUNDED IN EXCAVATION SITES TARSUS ANTTK ROAD AND AYDINCIK (MERSİN) KELENDERIS Benin KARAKAYA UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCIENCES DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY Supervisor : Prof.Dr.Servet YAMAN Yd : 2005, Pages:68 Jury :Prof.Dr.Servet YAMAN Prof.Dr.Selim KAPUR Asist.Prof.Erhan AKÇA The aim of this study is to make research direction of physicals (mineralogy and micromorphology) and chemicals to compare of ancient glass materials were founded in Excaviation Sites Tarsus Antik Road and Aydıncık (Mersin) Kelenderis. All analyses results were founded to evoluate at the end of this study, were determined component of ancient glass of“Tarsus Antik Yol”and“ Kelenderis”. Alteration and degradation were formed at all glasses by natural and ambience conditions during the time. Glass component were changed, minerals of the environment, to accumulate in micro cavity. If degredations were formed layer of opaque pearl on glass surface. Results of resarch were exposed, archeological studies need to support with archaeometric approachs.