Türkiye'deki perakendecilik sektörü ile Çukurova bölgesindeki yerel zincir marketlerin yapısı
Current structure of supermarkets in Turkey and chain markets in Çukurova region
  1. Tez No: 169944
  2. Yazar: MURAT TÜRKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süpermarketler, Ekonomi, Gıda, Pazarlama, Supermarkets, Economics, Food, Marketing II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DEKİ PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜ İLE ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ YEREL ZİNCİR MARKETLERİN MEVCUT YAPISI Murat TÜRKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI Danışman : YrdDoçDrDilek BOSTAN BUDAK Yıl 2005, sayfa: 41 Jüri : Yrd.Doç.Dr.Dilek BOSTAN BUDAK DoçDr. Aykut GÜL Yrd.Doç.Dr.Sertaç ÖZER Bu çalışmada süpennaıketlerin mevcut yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çukurova Bölgesindeki 27 supermarket yöneticisi ile yapılan görüşme sonucunda süpermarketlerin %29,6'sı ulusal ve %70,4'ü bölgesel düzeyde faaliyet göstermektedir. Bölgesel düzeyde faaliyet gösteren süpermarketlerin sadece %26,3'ünün ulusal düzeyde faaliyette bulunmayı hedefledikleri belMenmiştir. Süpermarketlerin tamamı tüketici memnuniyeti için her ay hizmet içi eğitim çalışmaları yapmaktadırlar. Süpermarketlerin %44,4'ü kendi markalı ürünlerini satmakta ve %81,5'i promosyon yapmaktadır. Bu promosyonlar değişik hediyeler ve fiyat indirimlerinden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan süpermarketlerin sadece %3,7'si aldıkları ürünün bedelini peşin ödemektedir. Supermarket işletmecileri sık sık tüketicilerle anket çalışmaları yaparak sonuçlarını değerlendirip çalışanlarıyla paylaşmaktadır. Elde edilen bilgilere göre tüketicilerin en fazla alışveriş yaptığı günler hafta sonu olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CURRENT STRUCTURE OF SUPERMARKETS IN TURKEY AND CHAM MARKETS IN ÇUKUROVA REGION Murat TÜRKAN DEPARTMENT OF AGRCULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssistProfDrDilek BOSTAN BUDAK Year 2005, Page: 41 Jury : Assist Prof DrDilek BOSTAN BUDAK Asso.Prof.Dr. Aykut GÜL AssistProf Dr. Sertaç ÖZER Objective of this study to determine the status of supermarkets in Çukurova region. 27 supermarket manager was interviewed in the region an determined that 29,6% of them operate nationally while 70,4% regionally. 26,3 % of regional supermarkets targeted to work nationally. All supermarkets provide inservice training for consumer satisfaction. 44,4 % of supermarkets sell their own brand and 81,5% of them use promotion in different ways. These promotion consist of gifts and price reduction. Only 3,7 percent of supermarkets pay the cost of products in cash. Managers usually conduct face to face interviews with their customers and they share these evaluation results with their employees. Managers told that depend on their evaluation results, customers prefer to purchase during the weekends.