Subtropik iklim koşullarında yetiştirilen saf ve melez tekelerde mevsimsel veriyasyona bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler
Studies on the physiological responses related to seasonal variation in pure and crossbred bucks under sub-tropical climate conditions
  1. Tez No: 169943
  2. Yazar: SEZEN OCAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, teke, subtropik, sıcaklık stresi, üreme, Adaptation, buck, subtropik, heat stress, reproduction. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SUBTROPIK IKLIM KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN SAF VE MELEZ TEKELERDE MEVSİMSEL VARİYASYONA BAĞLI OLARAK ORTAYAÇIKAN FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER Sezen OCAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Okan Güney Yıl : 2004 Sayfa:59 Jüri : Prof. Dr. Okan Güney Prof. Dr. Osman Biçer Doç. Dr. Nazan Darcan Bu çalışma, Çukurova bölgesi subtropik iklim koşullarında yetiştirilen Saanen, Kıl ve melez tekeler (Damascus melezi ve Alman Alaca melezi) ile Saanen melezi, ileri kan dereceli Saanen ve Alman Alaca melezi erkek oğlak genotiplerinde adaptasyona ilişkin fizyolojik değişiklik yönünden karşılaştırılmıştır.Çalışmada uyum yeteneği ile yakından ilişkisi olan adaptasyon mekanizmalarından fizyolojik farklılıklar üzerinde ayrıntılı olarak durulmuştur. Araştırma materyali hayvanlarda kritik dönem olan mayıs, temmuz ve aralık aylarında rektal sıcaklık, nabız hızı, solunum sayısı, kan glikoz ve total serum kolesterol düzeyleri saptanmış, eylül ve ekim aylarında sperma analizleri yapılmıştır. Oğlak grubunda ayrıca, temmuz ayında rektal sıcaklık, nabız hızı ve solunum sayısı belirlenmiştir. Fizyolojik adaptasyon parametreleri ele alındığında Kıl genotipli tekelerin sıcaklık zorlanımından en az etkilenen genotip olduğu belirlenmiş, bunu Alman Alaca melezi, Damascus melezi ve saf Saanen tekelerin izlediği ortaya çıkmıştır. Kan parametreleri yönünden ise en uyumlu genotipin Kıl olduğu belirlenmiştir. Fizyolojik adaptasyon parametreleri yönünden oğlak grubunda en iyi uyum gösteren genotiplerin ileri kan dereceli Saanenler olduğu saptanmıştır. Ayrıca spermanın pH'sı, konsantrasyonu, hareketliliği ve sperma sayısı bakımından genotipler arasında farklılık belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STUDIES ON THE PHYSIOLOGICAL RESPONSES RELATED TO SEASONAL VARIATION İN PÜRE AND CROSSBRED BUCKS UNDER SUB-TROPICAL CLIMATE CONDITIONS Sezen OCAK DEPARTMENT OF ANIMAL SCffiNCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCffiNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Okan Güney Year : 2005 Pages:59 Jury : Prof. Dr. Okan Güney Prof. Dr. Osman Biçer Assoc. Prof. Dr. Nazan Darcan This research was conducted in order to determine the physiological responses of the adaptation mechanisms of Saanen, püre Hair Goat breed (Kıl) and some crossbred bucks (German Fawn and Damascus) under Çukurova Sub-tropical climate conditions. Also crossbred kids (German Fawn and Saanen) were used as the experiment material in the research. Experiment has been conducted under Çukurova subtropic climate conditions. in may, july and december blood sample has been collected (glucose and cholesterol) and determined on bucks. At the same time some of the adaptation parameters (Rectal temperature (RT), Respiration rate (RR), Heart Rate (HR)) were measured on the bucks. Bucks semen were collected and analyzed in september and october. in july Saanen and German Fawn crossbred kids were compared in terms of RT,RRandHR. According to the results obtained, Saanen crossbred kids was least affected from the heat stress. Related to blood and adaptation mechanisms it has been determined that, (Kıl) was well adapted to above mentioned conditions. Among genotypes, sperm pFI, concentration, motility and counted sperm were found significantly.