Göller bölgesinde tarla bitkileri üretiminin ekonomik analizi ve başlıca ürünlerin arz duyarlılıklarının hesaplanması
Economic analysis and supply response estimation of major field crops in Göller region
- Tez No: 169946
 - Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ YURDAKUL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Göller Bölgesi, Tarla Bitkileri, Arz Duyarlılığı Analizi, Ekonomik Analiz, Fiyat Analizi, Göller Region, Field Crops, Supply Response Analysis, Economic Analysis, Price Analysis II
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz DOKTORA TEZİ göller bölgesinde tarla bitkileri üretiminin ekonomik analizi ve başlıca ürünlerin arz duyarlılıklarının hesaplanması Tufan BAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 2005, Sayfa: 105 Jüri :Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Nejat ERK Prof.Dr.Bahri KARLI Doç.Dr.M.Necat ÖREN Doç.Dr.Haydar ŞENGÜL Bu çalışmada, Göller Bölgesi'nde tarla bitkileri üretimi yapan işletmelerden anket yöntemiyle elde edilen verilere dayalı olarak, tarla bitkileri üretiminin ekonomik analizinin yapılması ve bölgede yetiştirilen başlıca tarla bitkilerinin (buğday, arpa, nohut ve anason) arz duyarlılıklarının hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, arazi sermayesinin çiftlik sermayesi içindeki payı %74,95 gibi yüksek bir orandadır. Bu da bölgede ekstansif tarım yapıldığını göstermektedir. Anason ve nohut üretiminde yoğun işgücü kullanımı gerekmektedir. Toplam dekara değişken masraflar içinde yabancı işgücünün payı anason için %77,02 olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerde arpa ürününün dekara ortalama brüt kan ise 81.580.000 TL ile en yüksek olarak bulunmuştur. TMO'nun ve TEKEL'in piyasadan çekilmesi bölge üreticilerini olumsuz etkilemiştir. Genelde buğday üretimi küçük işletmelerde geçimlik, büyük işletmelerde piyasaya yönelik, arpa, hayvan yemi olarak, nohut ve anason ise piyasaya yönelik üretilmektedir. Tahmin edilen buğday arz modelinde; kısa dönem buğday arz esnekliği 0,71, fiyat esnekliği 0,70, rakip ürün olan arpanın çapraz esnekliği -0,28, arpa arz modelinde; arpanın kısa dönem arz esnekliği 0,83, buğdaya bağlı çarpraz esnekliği - 0,78, nohut arz modelinde; nohutun kısa dönem arz esnekliği 0,96 ve anason arz modelinde; anasonun kısa dönem GSÜD esnekliği 0,12, buğdayın çapraz esnekliği ise -0,21 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS ECONOMIC ANALYSIS AND SUPPLY RESPONSE ESTIMATION OFMAJOR FIELD CROPS IN GOLLER REGIONTufan BAL UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 2005, Pages: 105 Jury : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Nejat ERK Prof. Dr. Bahri KARLI Assoc.Prof.Dr.M.Necat ÖREN Assoc.Prof.Dr.Haydar ŞENGÜL This study makes economic analysis and estimates supply response of major field crops (wheat, barley, chickpea and anise) grown in the Goller Region. Farm data used in the study were obtained through a questionnaire. According to the results of the study, share of land capital in farm capital is as high as 74.95%. This indicates that extensive farming is practiced in the Region. Anise and chickpea farming requires intensive labor use. The highest foreign labor percentage in total variable costs was found to be 77.02% for anise. On the other hand, barley was the crop having the greatest gross margin among the crops investigated, with a value of 81 580 000 TL/da. Diminishing role of TMO and TEKEL has adversely affected the farmers in the Region. In general, wheat production is for subsistence in small farms and market oriented in the larger ones. Barley is grown as a fodder crop, while anise is for markets in the Region. Supply response of wheat, own price elasticity and cross price elasticity of wheat with respect to the price of barley were estimated as 0.71, 0.70 and -0.28 respectively by the wheat supply model. Barley supply model estimated supply response and own price elasticity of barley as 0.83 and -0.78 respectively. Supply response was estimated to be 0.96 for chickpea. Supply response with respect to gross production value and cross price elasticity with respect to wheat price were found to be 0. 12 and -0.2 1 for anise.