Çukurova bölgesinde maki tipi vejetasyonun değişik mera ıslahı yöntemleriyle geliştirilme olanakları
The effects of different methods of range improvement on the hay yield and botanical composition of a maqui vegetation in Çukurova region
- Tez No: 169947
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY TÜKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Maki vejetasyonu, Herbisit, Gübre, Botanik Kompozisyon, Ot Verimi, Maquis vegetation, Effects of Herbicides and Fertilizer, Botanical Composition, Hay Yield n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz DOKTORA ÇUKUROVA BÖLGESİNDE MAKİ TİPİ VEJETASYONUN DEĞİŞİK MERA ISLAHI YÖNTEMLERİYLE GELİŞTİRİLME OLANAKLARI Kağan KÖKTEN ÇUKURX)VA ÜNiVERSiTESi FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: ProfDr.Tuncay TÜKEL Yıl: 2005, Sayfa: 107 Jüri: Prof.Dr. Tuncay TÜKEL ProfDr. F. Nezihi UYGUR ProfDr. Rüştü HATİPOĞLU ProfDr. Veyis TANSI Yrd.Doç.Dr. Nafiz ÇELİKTAŞ Çukurova Bölgesindeki çalı tipi vejetasyonun baskın olduğu makiliklerde, çalıların mekanik olarak kesilmesinden sonra, farklı herbisit ve gübre uygulamalarının çalıların yeniden sürgün vermelerine ve otsu vejetasyon üzerindeki etkilerinin saptanması amacıyla yürütülen bu çalışma, 2000 Sonbahan-Mayıs 2002 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Kampus alanı içerisindeki maki tipi bir vejetasyonda yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede, parsellerdeki çalılar toprak yüzeyinden tahra ile ortalama bir yükseklikten (5-10 cm) kesildikten sonra yeni sürgün çıkışını kontrol altına almak için 2,4-D amin aktif maddesi içeren herbisitin 200 ml/da, glyphosate aktif maddesi içeren herbisitin 1000 ml/da ve paraquat aktif maddesi içeren herbisitin 1000 ml/da dozları kullanılmıştır. Aynca, otsu vejetasyonu geliştirmek için 10 kg/da saf azot gelecek şekilde Üre uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlan, uygulanan herbisitlerin Calycotome infesta çalısının sürgün vermesini etkin bir şekilde engellediğini, Quercus coccifera çalısının ise yeniden sürmesinin kontrolünde etkili olmadıklarını, yapılan herbisit ve gübre uygulamalarının otsu vejetasyonun verim ve botanik kompozisyonunda ilk iki yılda bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Araştırma bulgularına dayanılarak, yapılan uygulamaların otsu vejetasyon üzerindeki etkilerin ortaya çıkartılabilmesi için daha uzun süreli araştırmalara gereksinim olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT METHODS OF RANGE IMPROVEMENT ON THE HAY YIELD AND BOTANICAL COMPOSITION OF A MAQUI VEGETATION IN ÇUKUROVA REGION Kağan KÖKTEN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: ProfDr. Tuncay TÜKEL Year: 2005, Page: 107 Jury: ProfDr. Tuncay TÜKEL ProfDr. F.Nezihi UYGUR ProfDr. Rüştü HATİPO?LU ProfDr. Veyis TANSI Assist.Prof.Dr. Nafiz ÇELİKTAŞ This study was conducted to determine the effects of different herbicides and nitrogen fertilization on the control of shoot regeneration of shrubs cut at 5-10 cm above soil level at the experimental area of Çukurova University in the years of 2000 and 2002. The Experiment was arranged in a randomized complete block design with 3 replications. In the experiment, three herbicides, namely 2,4-D (200 ml/da), Glyphosate (1000 ml/da) and Paraquat (1000 ml/da) were evaluated for the control of shoot regeneration of shrubs cut at 5-10 cm above soil level. In addition, 10 kg/da N was applied. The results of the study showed that herbicides applied effectively prevented shoot regeneration from the base parts of Calycotome infesta, but they were not effective on control of shoot regeneration of Quercus cocci/era. The hay yield and botanical composition were not significantly influenced by herbicide and fertilizer applications in the two years of the study. From the results of the study, it was concluded that more research work needed in order to determine the long term effects of herbicides and fertilizers on the herbaceous vegetation.