Türkiye'de yetiştirilen anasonların (pimpinella anisum L.) tohumluk ve teknolojik özellikleri üzerine araştırmalar
The Research on the properties of technological and seed of anise (pimpinella anisum L.) is grown in Turkey
- Tez No: 88093
- Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anason, Anason Uçucu Yağı, Anason Tohumu, Kalite, Anise, Anise Essential Oil, Anise Seed, Quality
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN ANASONLARIN (Pimpinella anisum L.) TOHUMLUK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR HÜSEYİN GÜVEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yıl : 1998, Sayfa: 53 Jüri : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN : Doç. Dr. Saliha KmiCI : Doç. Dr. Sezen TANSI Bu çalışmanın amacı daha çok Ege ve Göller Bölgemizde yetiştirilmekte olan anason ekotiplerinin tohumluk ve teknolojik özelliklerinin incelenerek saptanması ve bu özellikler yönünden üstün tiplerin belirlenmesidir. Bu amaçla Burdur, Çeşme, Denizli, Diyarbakır, Gçlhisar ve Kütahya ekotipleri kullanılmıştır. Araştırma üç aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada bitki materyallerinin fizik analiz ve tohumluk özellikleri; ikinci aşamada çimlenme ve sürme yetenekleri; üçüncü aşamada ise teknolojik ve kimyasal özelikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek değerler, fizik analiz ve tohumluk özellikleri bakımından Burdur ve Diyarbakır ekotiplerinde; Çimlenme ve Sürme yetenekleri bakımından Çeşme ve Burdur ekotiplerinde; teknolojik ve kimyasal özellikler bakımından ise özellikle Gölhisar ve Burdur ekotiplerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH ON THE PROPERTIES OF TECHNOLOGICAL AND SEED OF ANISE (Pimpinella anisum L.) IS GROWN IN TURKEY HÜSEYİN GUVEN DEPARTMENT OF FIELD CROP INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. M en şu re ÖZGÜVEN Year : 1998, Pages: 53 Jury : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN : Doç. Dr. Saliha KIRICI : Doç. Dr. Sezen TANSI The aim of this study is to determine the seed and technological properties of anise ecotypes (Burdur, Çeşme, Denizli, Diyarbakır, Gölhhisar and Kütahya) which is generally grown in Aegean and Lakes regions, and is to obtain the superior ecotypes as connected with these characteristics. This research was conducted as three stages. The analysis of physical test of seed in the first stage, the capacity of germination and emergence in the second stage, the properties of technological and chemical of seed in the last stage of samples of seed were examined. In result, the best ecotypes were determined as ecotypes Burdur and Diyarbakır in terms of the analysis of physical and seed, Çeşme and Burdur for the capacity of germination and emergence, Gölhisar and Burdur for the properties of technological and chemical of seed.