Hatay ili Yayladağı ilçesinde yetiştirilen keçi ırkının karakterizasyonu, büyüme ve süt verimlerinde varyasyonun belirlenmesi
Characterization of goat breed in the Yayladağı country of Hatay province and determination of variation in growth performance and milk production
  1. Tez No: 169952
  2. Yazar: SERVET ACUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Yayladağı, Keçi, döl verimi, süt verimi, büyüme performansı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HATAY İLİ YAYLADAGI İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN KEÇİ IRKININ KARAKTERİZASYONU, BÜYÜME VE SÜT VERİMLERİNDEVARYASYONUN ^BELİRLENMESİServet ACUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Oktay GÜRSOY 2005, Sayfa: 77 Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Prof. Dr. Okan GÜNEY Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Hatay İli Yayladağı İlçesinde yetiştirilen keçi ırkının tanımlanması amacıyla yürütülen bu çalışmada, araştırma materyalini 4 köyden 165 baş keçi ve Şakşak Köyünden 22 baş dişi ve 1 8 baş erkek oğlak oluşturmuştur. Keçilerde morfolojik olarak hakim renk siyahtır. Keçilerin yarıdan fazlası boynuzlu ve hemen hepsi uzun kulaklı olarak tespit edilmiştir. Keçilerde döl verimi incelenmiş ve ikizliğin % 39,3 olduğu belirlenmiştir. Keçilerin canlı ağırlığı, cidago yüksekliği, laktasyon süresi, laktasyon süt verimi ve pazarlanabilir süt verimi ortalaması sırasıyla 47,4 kg ve 72,2 cm, 244,6 gün, 216,8 kg, ve 127,8 kg bulunmuş ancak Kulaç Köyü keçilerinde ise laktasyon özellikleri yüksek bulunmuş şöyle ki laktasyon süresi, laktasyon süt verimi ve pazarlanabilir süt verimi sırasıyla 280,5 gün, 346,1 kg ve 210,2 kg olarak hesaplanmıştır. Yayladağı ilçesinde yetiştirilen keçilerin Kıl, Kilis (Kıl x Damascus) ve Damascus ırklarının doğal melezi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CHARACTERIZATION OF GOAT BREED IN THE YAYLADAGI COUNTRY OF HATAY PROVINCE AND DETERMINATION OF VARIATION IN GROWTH PERFORMANCE AND MILK PRODUCTION Servet ACUZ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. Oktay GÜRSOY 2005, Pages: 77 Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Prof. Dr. Okan GÜNEY Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL This study was carried out with the objectives of characterizing the dominant goat breed in the Yayladağı County of Hatay Province. The material consisted of 165 mature goats in four villages along with 22 female and 18 male kids in Şakşak village. The dominant coat colour was found to be black. Almost half of the goats were polled and nearly all had long pendulous ears. The reproductive performances were also investigated and the twining rate was found to be 39,3 %. Mean live weight, height at withers, lactation length, lactation milk yield, marketable milk were found to be 47,4 kg, 72,2 cm, 244,6 days, 216,8 kg and 127,8 kg respectively. Kulaç Village was found to have very high lactation traits, more specifically 280,5 days of lactation, 346,1 kg of lactation yield and 210,2 marketable milk. It was concluded that the goats of Yayladağı were the natural crosses of Kıl, Kilis (Kıl x Damascus) and Damascus breeds. Key "Words: Yayladağı, Goat, reproduction, lactation, growth performance. H