Hatay ili Yayladağı ilçesinde erkek oğlakların besi gücü ve karkas özellikleri
Growth performance and carcass traits of male kids at the Yayladağı country of Hatay province
  1. Tez No: 169953
  2. Yazar: TUĞBA ŞENTUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kilis keçisi, oğlak, besi gücü, karkas özellikleri, Kilis goat, kid, growth, carcass trait. n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HATAY ILI YAYLADAGI İLÇESİNDE ERKEK OĞLAKLARIN BESİ GUCU VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Tuğba ŞENTUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oktay GÜRS OY Yıl : 2005, Sayfa: 67 Jüri : Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Prof. Dr. Okan GÜNEY Yrd. Doc.Dr. Türkan KEÇELİ Araştırma, entansif, yan entansif ve ekstansif bakım besleme sistemlerinin yetiştirici koşullarında karşılaştırılması, oğlakların performansına ve karkas özelliklerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Hatay ili Yayladağı ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmanın hayvan materyali toplam 39 baş Kilis keçisi erkek oğlağından oluşmuştur. Oğlaklar yaklaşık 138 günlük yaşta entansif, yan entansif ve 170 gün besi süresince besiye tutulmuş ve sadece meralanan ekstansif grupla karşılaştırılmıştır. Bu sistemlere ait besi başı ve besi sonu ağırlıkları ile günlük canlı ağırlık artışı ortalamalan sırasıyla 19,2 kg, 42,1 kg ve 134,8 g; 17,8 kg, 37,5 kg ve 115,8 g; 16,3 kg, 21,3 kg ve 29,5 g olmuştur. Besi gruplarında yemden yararlanma oranlan aynı sıra ile 5,23 ve 4,65 bulunmuştur. Soğuk karkas randımanı yine aynı sırayla % 47,6 ve 43,5 tespit edilmiştir. Çalışmada entansif besi sisteminin büyüme performansı ve karkas özellikleri bakımından üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GROWTH PERFORMANCE AND CARCASS TRAITS OF MALE KIDS AT THE YAYLADA?I COUNTY OF HATAY PROVINCE Tuğba ŞENTUT DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Year : 2005, Sayfa: 67 Jury : Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Prof. Dr. Okan GÜNEY Assoc. Prof. Dr. Türkan KEÇELİ This study was conducted to assess the growth performance and carcass traits of kids under the intensive, semi-intensive and extensive systems in Yayladağı County of Hatay Province. Thirty-nine male kids of local Kilis goats constituted the material of the study. The kids were put on trial at the mean age of 138,1 days for a period of 170 days. Mean initial weights, final weights and daily gains for the intensively, semi intensively and extensively managed groups were 19,2 kg, 42,1 kg and 134,8 g; 17,8 kg, 37,5 kg and 115,8 g; 16,3 kg, 21,3 kg and 29,5 g respectively. Mean feed conversion ration were fond to be 5,23 and 4.65 for the intensive and semi-intensive groups. Mean dressing percentages were 47,6 and 43,5 % for the same groups. The intensive fattening system was found to be superior with respect to the growth and carcass traits of Kilis goats of Yayladağı County.