Faz değiştiren maddelerin destekleyici maddelerde tutuklanması ve termal performansı
Stabilization of phase change materials with support materials and thermal performance
- Tez No: 169951
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİME PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tutuklama, Tuz Hidratı, Polimerik Jel, Gizli Isı Depolama, Düzensiz Ergime, Stabilization, Salt Hydrate, Polymeric Gel, Latent Heat Storage, Incongruent Melting
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FAZ DEĞİŞTİREN MADDELERİN DESTEKLEYİCİ MADDELERDE TUTUKLANMASI VE TERMAL PERFORMANSI Özgül GÖK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Halime Ö. PAKSOY Yıl : 2005, Sayfa : 99 Jüri : Prof. Dr. Halime ö. PAKSOY Prof. Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Termal enerji depolama sistemleri mevcut enerji sorununa çeşitli alternatif çözümler vermektedir. Termal enerji depolama yöntemlerinde gizli ısı depolama ile yüksek kapasiteli depolama uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak tuz hidratlarının faz değiştiren madde olarak kullanıldığı gizli ısı depolama uygulamalarında bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunlar, tuz hidratlarının zayıf çekirdekleşme özelliklerinden dolayı donarken aşın soğuma göstermeleri ve bu maddelerin düzensiz (inkongruent) şekilde ergimeleri sebebiyle faz ayrışması meydana gelmesidir. Bu çalışmada, bu sorunlardan düzensiz (inkongruent) ergimeyi önlemek için tuz hidratları, farklı % oranlarda poliakrilamid jel ve jelatin jel ile tutuklanmıştır. Aşın soğuma sorununu gidermek için ise; kullanılan tuz hidratlarının kristal yapılarına uygun çekirdekleştirici maddeler kullanılmıştır. Yapılan sıcaklık ölçümleri sonucunda, düzensiz ergimeden kaynaklanan faz ayrışması tamamen önlenirken, aşırı soğuma tam olarak önlenememiştir. Elde edilen maddeler arasında düzensiz ergimenin giderildiği ve aynı zamanda ergime ısısının yüksek olduğu maddenin %10 jelli tuz hidratı olduğu, yapılan DSC ölçümleri ve sıcaklık dağılım (T-History) yöntemiyle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STABILIZATION OF PHASE CHANGE MATERIALS WITH SUPPORT MATERIALS AND THERMAL PERFORMANCE Özgül GÖK DEPARTMENT OF CHEMSTY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Halime Ö. PAKSOY Year : 2005, Pages : 99 Jury : Prof. Dr. Halime Ö. PAKSOY Prof. Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Thermal energy storage systems give alternative solutions for existing energy problem. High capacity storage applications can be done with latent heat storage in thermal energy storage systems. However, some problems occur when salt hydrates are used as phase change material in latent heat storage applications. These problems are super cooling of salt hydrates when they freeze because of their weak nucleation properties and phase separation occurring because of incongruent melting of these materials. In this study, salt hydrates were stabilized with different concentrations of polyacrylamide gel and gelatin gel to prevent incongruent melting. Nucleating agents which resemble crystal structure of salt hydrates were used to prevent super cooling. As a result of the measurements, incongruent melting was prevented completely, but minor super cooling was still detected in some of the samples. Among the gelled salt hydrates which were prepared the best one was 10% gelled salt hydrate which was determined from results of both DSC method and temperature-history method. Both 10% gelled salt hydrates had high heat of fusion and incongruent melting was prevented.