Silis dumanı içeren harç ve betonların özellikleri ve hızlandırılmış kür ile dayanım tahmini
Properties of silica fume mortar and concrete and prediction of compressive strength by accelerated curing
- Tez No: 169954
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silica Fume, Mortar, Concrete, Compressive Strength
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu laboratuvar çalışmasında, Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesinden alınan silis dumanının harç ve beton özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Değişen su-bağlayıcı ve silis dumanı oranlarıyla hazırlanan harç ve betonların özellikleri, sadece Normal Portland Çimentosu ile üretilen kontrol harç ve beton karışımları ile karşılaştırılmıştır. Yürütülen deneyler sonucunda, %10, 15 ve 20 silis dumanı ilavesi ile harç numunelerin basınç, eğilme ve aşınma dayanmaları artmış, boşluk oram ve kapiler su emme katsayılarında şahit numuneye göre önemli oranlarda düşüş gözlenmiştir. Harç karışımlara %40 oranında silis dumanı ilavesi yukarıda ifade edilen silis dumanı oranlarından daha az etkili olmuştur. Beton karışımlarda kullanılan silis dumanı, kontrol betonlarına göre basınç mukavemetinde %50' ye varan artış gerçekleştirmiştir. Silis dumanı ile üretilen harç ve betonların basınç mukavemetlerinin, kuru kür şartlarından kontrol betonlarına göre daha fazla etkilendiği görülmüştür.Anahtar Kelimden Silis Dumanı, Harç, Beton, Basınç Mukavemeti.
Özet (Çeviri)
In this laboratory research, influence of the use of Silica Fume (SF), which is provided from Antalya Etibank Etektrometahirji Plant, on mortar and concrete properties was investigated. Measured properties of silica fume mortar and concrete prepared using different amount of silica fume and water-binder ratio were compared with the control mortars and concretes made with Normal Portland Cement (NPC) only. The results of testing carried out showed that 10%, 15% and 20% replacement of silica fume with cement in mortar result an increment in compressive and tensile strength, resistance to abrasion and, it reduced porosity and capillary water absorption coefficient compared to control mortar made with NPC only. However, replacement of 40% silica fume was found to be less effective than the former replacement ratios. Concrete compressive strength made with silica fume was found to be, in the order of 50%, higher than the conrol concrete made with NPC only. The results obtained also showed that compressive strength of silica fume mortar and concrete cured in dry environment was influenced more than that of NPC concrete.