Tilapia (Oreochromis niloticus)'larda levamisol ve Streptococcus iniae uygulamasından sonra oluşan immün yanıtın izlenmesi
Monitoring of immune response after application of levamisole and Streptococcus iniae on tilapia (Oreochromis niloticus)
  1. Tez No: 169955
  2. Yazar: FATMAGÜN SARIHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM CENGİZLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, Levamisol, Streptococcus iniae, immün yanıt, Tilapia, Levamisole, Streptococcus iniae, immune response n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz DOKTORA TEZİ TTLAPIA {Oreochromis niloticusyLÂRDA LEVAMISOL VE Streptococcus iniae UYGULAMASINDAN SONRA OLUŞAN İMMÜN YANITIN İZLENMESİ Fatnıagün SARD3AN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİMDALI Danışman : ProfDr. İbrahim CENGİZLER Yıl 2005, Sayfa: 88 Jüri : ProfDr. İbrahim CENGİZLER ProfDr. İhsan AKYURT Doç.Dr. Mustafa DÖRÜCÜ YrdDoç. Dr. Aysel SAHAN Yrd.Doç. Dr. Ercüment GENÇ Bu çalışmada, levamisolün tilapia (Oreochromis niloticus)'âa spesifik olmayan savunma mekanizmaları ile Streptococcus iniae enfeksiyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayrı ayrı üç deneme kurulmuştur. İlk denemede S. iniae (lxlO1, lxlO2, 1x1 03, lxlO4 and lxlO5 cfu/ml), intraperitonal olarak enjekte edildikten sonra % 50'sini öldüren doz (LD50) belirlenmiştir, ikinci denemede 24 saat banyo yoluyla 5, 7,5 ve 12,5 ug/ml levamisol uygulandıktan sonra denemenin 7, 14, 21 ve 28. günlerinde alman kan örneklerinde hematokrit, lökokrit, lökosit, nitroblue tetrazolium (NBT) pozitif hücre aktivasyonu, nitroblue tetrazolium aktivitesi (spektrofotometrik olarak belirlenen), miyeleperoksidaz aktivitesi, fegositik aktivite, periferik yayma tespit edilmiştir. Üçüncü denemede, 24 saatlik banyo yoluyla 5, 7,5 ve 12,5 ug/ml levamisol uygulandıktan sonra 14. gün balıklara 5. iniae (lxlO4 cfu/ml) intraperitonal olarak olarak enjekte edilerek, nispi yaşama yüzdesi sırasıyla 25, 51 ve 51 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MONITORING OF IMMUNE RESPONSE AFTER APPLICATION OF LEVAMISOLE AND Streptococcus iniae ON TTLAPIA (Oreochromis niloticus) Fatmagun SARD3AN DEPARTMENT OF FISHERD2S INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. İbrahim CENGİZLER Year: 2005, Pages: 88 Jurry : ProfDr. İbrahim CENGİZLER Prof. Dr. İhsan AKYURT Assoc. Prof. Dr.MustafaDÖRÜCÜ Assist. Prof. Dr. Aysel SAHAN Assist. Prof. Dr. Ercüment GENÇ In this research, effects of levamisole on non-specific defence mechanisms and Streptococcus iniae infection in tilapia were investigated. Three experiments were conducted separately. In the first experiment, LD 50 was determined after intraperitonally (i.p) injection of S. iniae (lxl 01, lxlO2, lxlO3, lxlO4 and lxl 05 cfu/ml). In the second experiment, haematocrit, leucocrit, leucocyte, nitroblue tetrazolium (NBT) positive cell activation, nitroblue tetrazolium activity (spectrophotometrically determined), myeloperoxidase activity, phagocytic activity, differential leucocyte counts were measured from fish blood samples on days 7, 14, 21 and 28 post-bath treatment with 5, 7.5, and 12.5 ug/ml dosages for 24 hours for each dosage. In the third experiment, fish were treated with levamisole (5, 7.5, and 12.5 ug/ml) for 24 hours and kept in tanks for 14 days. After immunization, S. iniae (lxlO4 cfu/ml) was i.p injected and relative percent survivals (25, 51 and 51 respectively) were calculated.