Tiyoüre ve türevlerinin yumuşak çeliğin asidik ortamda korozyonuna sistematik etkilerinin elektrokimyasal olarak incelenmesi
Electrochemical investigations of the systematic effects of thiourea and its derivatives on the corrosion of mild steel in acidic media
- Tez No: 169960
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLYAS DEHRİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Korozyon inhibitörleri, Tiyoüre ve türevleri, EIS, Kuantum kimyasal hesaplamalar, Corrosion inhibition, Thiourea and its derivatives, EIS, Quantum chemical calculations. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz DOKTORA TEZİ TİYOÜRE VE TÜREVLERİNİN YUMUŞAK ÇELİĞİN ASİDİK ORTAMDA KOROZYONUNA SİSTEMATİK ETKİLERİNİN ELEKTROKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ Muzaffer ÖZC AN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. İlyas DEHRİ Yılı: 2005, Sayfa: 132 Jüri-.Doç. Dr. İlyas DEHRİ Prof. Dr. Birgül YAZICI Yrd.Doç.Dr. A.Murat GİZİR Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Tiyoüre(TU), metiltiyoüre(MTU), feniltiyoüre(PTU), tiyoasetamid(TAcA) ve tiyobenzamid(TBA) in yumuşak çeliğin O, IM H2SÛ4 çözeltisi içindeki korozyon davranışı üzerine etkileri derişime ve sıcaklığa bağlı olarak araştırılmıştır. Deneysel verileri elde etmek için alternatif akım impedansı, polarizasyon direnci ölçme ve akım-potansiyel eğrilerinin elde edilmesi yöntemleri kullanılmıştır. Bu maddelerin varlığında yüzde inhibisyon etkinliği(%IE), adsoıpsiyon serbest enerjisi(AGads) ve aktivasyon enerjisi(Ea) değerleri belirlenmiştir. Sonuçlar bu bileşiklerin iyi birer inhibitör olduğunu göstermiştir. Moleküler yapının inhibitör etkinliği üzerine etkisi ab initio kuantunı kimyasal hesaplamalar ile araştırılmıştır. EHOMO, ELUMO, LUMO- HOMO enerji farkı ve moleküler orbital yoğunlukları gibi elektronik özellikler hesaplanmıştır. Yüzde inhibisyon etkinliği(%IE) ile kuantunı kimyasal parametreler arasındaki ilişkiler tartışılmış ve belirgin ilişkiler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ELECTROCHEMICAL INVESTIGATIONS OF THE SYSTEMATIC EFFECTS OF THIOUREA AND ITS DERIVATIVES ON THE CORROSION OF MILD STEEL IN ACIDIC MEDIA Muzaffer OZCAN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assosc. Prof. Dr. İlyas DEHRİ Year: 2005, Pages: 132 Jury: Assosc.Prof.Dr. İlyas DEHRİ Prof. Dr. Birgül YAZICI Assist. Prof.Dr. A.Murat GİZÎR Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU The effects of thiourea(TU), methylthiourea(MTU), phenylthiourea(PTU), thioacedamide(TacA) and thiobenzamide(TBA) on the corrosion behavior of mild steel in 0.1 M solution of H2SO4 have been investigated in relation to the concentration of fhioamides and temperatures. AC impedance, polarization resistance measurement and polarization curves measurement techniques have been used to obtain experimental data. The percent inhibition efficiency(IE %), free energy of adsorption(AGads) and activation energy(Ea) have been determined in the presence of these compounds. The results showed that these compounds revaled a good corrosion inhibition. The effect of molecular structure on the inhibition efficiency on corrosion has been investigated by ab initio quantum chemical calculations. The electronic properties such as Ehomo, Elumo, LUMO-HOMO energy gap and molecular orbital densities were calculated.The relations between the percent inhibition efficiency(IE%) and some quantum chemical parameters have been discussed and obvious correlations were found.