Elektrokimyasal olarak oluşturulacak polipirol (PPy) kaplamanın demirli malzemelerin korozyon davranışları üzerine incelenmesi
Investigation of the effects of electrochemically synthesized polypyrrole (PPy) on corrosion behaviours of iron based materials
- Tez No: 169961
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: polipirol, ac impedansı, korozyon, p-toluene sulfonik asit, polypyrrole, ac impedance, p-toluene sulphonic acid, corrosion II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz DOKTORA TEZİ ELEKTROKIMYASAL OLARAK OLUŞTURULACAK POLIPIROL (PPy) KAPLAMANIN DEMİRLİ MALZEMELERİN KOROZYON DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Tunç TÜKEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Yılı: 2005, Sayfa: 156 Jüri: Prof. Dr. Mehmet Erbil Prof. Dr. Birgül Yazıcı Prof. Dr. Nureddin Çolak Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu Doç. Dr. İlyas Dehri Bu çalışmada elektrokimyasal olarak sentezlenen polipirol (PPy) kaplamanın demirli malzemelerin klorürlü ve sülfatlı ortamlardaki korozyonu üzerine etkileri incelenmiştir. PPy kaplamanın korozyona karşı sergilediği etkinlik ile korunacak malzemenin elementel bileşimi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla, farklı elementel bileşimlere sahip paslanmaz ve yumuşak çelik örnekleri çalışma elektrotları olarak kullanılmıştır. PPy filminin sentezlenmesi için üç ayrı teknik (siklik voltametri, galvanostatik ve potansiyostatik) uygulanarak, sentez tekniğinin kaplamanın koruyucu etkinliği üzerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca, p-toluene sulfonik asit çözeltisinde gerçekleştirilen sentezle elde edilen kaplama ile okzalik asit çözeltisinde elde edilen kaplamaların etkinlikleri karşılaştırılmıştır. PPy nin yumuşak çelik yüzeyinde sentezlenmesi için yeni bir yöntem önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHD THESIS INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF ELECTROCHEMICALLY SYNTHESIZED POLYPYRROLE (PPy) ON CORROSION BEHAVIOURS OF IRON BASED MATERIALS Tunç TUKEN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Year: 2005, Pages: 1 56 Jury: Proff. Dr. Mehmet Erbil Proff. Dr. Birgül Yazıcı Proff. Dr. Nureddin Çolak Proff. Dr. Hasan Fenercioğlu Associate Proff. İlyas Dehri In this study, the effects of electrochemically synthesized PPy film on corrosion behaviours of iron based materials were investigated, in chloride and sulphate containing solutions. In order to determine the relation between the protection efficiency of polymer coating and the elemental composition of substrate material, different mild and stainless steel samples with different elemental compositions were studied. Three different electrochemical techniques (potentiostatic, galvanostatic and cyclic voltammetry) were used for the synthesis of PPy film and the effect of synthesis technique was also investigated. Also, the coatings obtained from p-toluene sulphonic acid and from oxalic acid solutions were compared, in order to discuss the effect of synthesis solution. In this study, a new method has been proposed for the synthesis of PPy film on mild steel electrode.