2,4-diklorofenoksiasetik asitin Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis hücrelerinde protein ve klorofil sentezi ile büyümeye etkileri
Effect of 2,4-diclorophenoxyacetic acid on protein and chlorophyll synthesis and growth in Chlorella vulgaris and Spirulina platensis cells
- Tez No: 169972
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET SAYGIDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: 4-D, Chlorella vulgaris, Spirulina platensis, fizyolojik etki, biyokimyasal etki, 4-D, Chlorella vulgaris, Spirulina platensis. physiological effect, biochemical effect. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz YÜKSEK LİSANS 2,4-DİKLOROFENOKSİASETİK ASİTİN ChloreUa vulgaris VE Spiruüna platensis HÜCRELERİNDE PROTEİN VE KLOROFİL SENTEZİ İLE BÜYÜMEYE ETKİSİ Özlem OKKAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl: 2005, Sayfa: 69 Jüri : Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞER Prof.Dr. Cahit ERDEM Yrd.Doç.Dr. Fatma ÇEVİK Bu çalışmada, 2.4-D'nin Chlorella vulgaris ve Spirulina platensis hücrelerindeki büyüme hızı, hücre sayısı, protein, klorofıl-a, klorofıl-b ve pH üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 2,4-D çözeltileri 0, 0.02, 0.2, 2 ve 20 mg/L'lik derişimlerde hazırlanarak seçilen bitkilerdeki etkilerine bakılmıştır. Deney süresi 9 gün olup hücre sayımı, pH ve klorofıl-a ve b analizleri hergün; protein analizi son gün yapılmıştır. C. vulgaris ve S. platensis'de büyüme hızı, hücre sayısı, protein, klorofil-a, klorofıl-b miktarları 0.2 mg/L'lik derişimde en fazla artmış, bunu 0.02 mg/L'lik derişim takip etmiştir. Bu, 2,4-D'nin düşük derişimlerinin hormon etkisi yaptığını göstermektedir. C. vulgaris' de en az artış ise 20 mg/L'lik derişimde gözlenmiştir S. platensis'de en az artış ise 2 mg/L ve 20 mg/L'lik derişimlerde gözlenmiştir. Bu ise 2,4-D'nin yüksek derişimlerinin toksik etki göstermesinden kaynaklanabilmektedir. Her iki ortamda da başlangıçta 7,00 olarak ayarlanan pH her gün artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF 2,4-DICLOROPHENOXY ACETIC ACID ON PROTEIN AND CHLOROPHYLL SYNTHESIS AND GROWTH IN Chlorella vulgaris AND Spirulina platensis CELLS Özlem OKKAY DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year: 2005, Pages: 69 " Jury : Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDE?ER Prof.Dr. Cahit ERDEM Assist. Prof.Dr. Fatma ÇEYÎK In this study, the effects of 2,4-D on growth, protein, chlorophyll-a, chlorophyll-b and pH of Chlorella vulgaris and Spirulina platensis was searched. In the study, on getting ready its solutions of 0, 0.02. 0.2, 2 ve 20 mg/L, the effects of 2,4-D on selected plants were observed. Experimental period was 9 days. Cell number, pH, chlorophyll-a and chlorophyll-b contents were determinated each day, protein content were determinated only last day. Growth rate, cell number, protein, chlorophyll-a and chlorophyll-b contents of C. vulgaris and S. platensis has been effected in a positive manner at 2,4-D concentration of 0.2 mg/L. This was followed by 0.02 mg/L. Minimum increase was observed at 2.4-D concentration of 20 mg/L on C. vulgaris. Minimum increase was observed at 2.4-D concentrations of 2 mg/L and 20 mg/L on S. platensis. Initial pH was both medium pH was increase day by day.