2,4-diklorofenoksiasetik asitin Chlorella vulgaris ve Scenedesmus acuminatus hücreleri üzerine fizyolojik ve biyokimyasal etkileri
Physiological and biochemical effects of 2,4-dichlorophenoxytacetic acid on Chlorella vulgaris ve Scenedesmus acuminatus
- Tez No: 151454
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAADET SAYGIDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: 4-D, Chlorelia vulgaris, Scenedesmus acuminatus, fizyolojik etki, biyokimyasal etki, 4-D, Chlorella vulgaris, Scenedesmus acuminatus, physiological effect, biochemical effect. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
öz YÜKSEK LİSANS 2,4-DIKLOROFENOKSIASETIK ASITIN Chlorelia vulgaris VE Scenedesmus acuminatus HÜCRELERİ ÜZERİNE FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİ Onur ASLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl: 2004, Sayfa: 60 Jüri : Doç.Dr. Saadet SAYGIDEĞER Prof.Dr. Cahit ERDEM Doç.Dr. Oya IŞIK Bu çalışmada, 2,4-D'nin Chlorelia vulgaris ve Scenedesmus acuminatus hücrelerindeki büyüme hızı, hücre sayısı, protein, şeker, klorofil-a, klorofü-b ve pH üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 2,4-D çözeltileri 0, 0.01, 0.1, 1 ve 10 mg/L'lik derişimlerde hazırlanarak seçilen bitkilerdeki etkilerine bakılmıştır. Deney süresi 9 gün olup hücre sayımı, pH ve klorofil-a ve b analizleri hergün; protein ve şeker analizleri son gün yapılmıştır. C. vulgaris ve S. acuminatus' da büyüme hızı, hücre sayısı, protein, heksoz, klorofil-a, klorofil-b miktarları 0.01 mg/L'lik derişimde en fazla artmış, bunu 0.1 mg/L'lik derişim takip etmiştir. Bu, 2,4-D'nin düşük derişimlerinin hormon etkisi yaptığını göstermektedir. C. vulgaris' de en az artış ise 10 mg/L'lik derişimde gözlenmiştir S. acuminatus'1 da. en az artış ise 1 mg/L ve 10 mg/L'lik derişimlerde gözlenmiştir. Bu ise 2,4-D'nin yüksek derişimlerinin toksik etki göstermesinden kaynaklanabilmektedir. Her iki ortamda da başlangıçta 7,00 olarak ayarlanan pH her gün artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL EFFECTS OF 2,4-DICLOROPHENOXYACETIC ACID ON Chlorella vulgaris AND Scenedesmus acuminatus Onur ASLAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year: 2004, Pages: 60 Jury : Assoc.Prof.Dr. Saadet SAYGIDE?ER Prof.Dr. Cahit ERDEM Assoc.Prof.Dr. Oya IŞIK In this study, the effects of 2,4-D on growth, cell count, protein, hexose, chlorophyll-a, chlorophyll-b and pH of Chlorella vulgaris and Scenedesmus acuminatus was investigated. In the study, the algae were exposed to 0, 0.01, 0.1, 1 and 10 mg/L concentrations of 2,4-D for 9 days. The analysis of growth, cell count, chlorophyll-a, chlorophyll-b and pH were carried out daily bases while protein and hexose analysis were carried out at the last day of exposures. In C. vulgaris and S. acuminatus, the values of growth, cell count, protein, hexose, chlorophyll-a and chlorophyll-b increased at highest level in 0.01 mg/L exposure concentration. This was followed by 0.1 mg/L exposure concentration. This indicates that lower concentrations of 2,4-D exhibit hormone effect. The lowest increase in C. vulgaris were observed in 10 mg/L exposure concentration while the lowest increase in S. acuminatus were observed both 1 mg/L and 10 mg/L exposure concentrations. This could be explained as the toxic effects of 2,4-D at higher concentrations. In both exposure mediums initial pH value of 7 increased each day.