Faktör analizi modellerinin belirlenebilirliği ve genelleştirilmiş inverslerin kullanımı
Identifying models of factor analysis and using of generalized inverses
- Tez No: 169974
- Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH SAKALLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Faktör Analizi, Temel Bileşenler Analizi, Faktör Döndürmesi, Genelleştirilmiş invers, Factor Analysis, Principal Component Analysis, Rotation of Factors, Generalized Inverse. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz DOKTORA TEZt FAKTÖR ANALİZİ MODELLERİNİN BELİRLENEBİLİRLIGİ VE GENELLEŞTİRİLMİŞ İNVERSLERİN KULLANIMI Seval SÜZÜLMÜŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İSTATİSTİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Sadullah SAKALLIOĞLU Yd: 2005, Sayfe: 145 Jüri: Prof.Dr. Sadullah SAKALLIOĞLU Prof.Dr. Fikri AKDENİZ ProfDr. H.Altan ÇABUK Prof.Dr. İhsan ÜNVER Doç.Dr. Selahattin KAÇIRANLAR Bu tezde, faktör analizi modelinin belirlenmesi, boyut indirgeme anlamında kullanılan temel bileşenler analizi incelenerek faktör analizi modeli ile benzerliği ve farklılığı araştırılmıştır. Faktör analizi modelindeki parametre tahminleri için verilen yöntemler (temel bileşenler analizi, maksimum likelihood, ağırlıklandınlmamış en küçük kareler ve genelleştirilmiş en küçük kareler yöntemi) incelenmiştir. Bu yöntemlerde £ varyans-kovaryans matrisi pozitif tanımlıdır. Az sayıda çalışmada genelleştirilmiş invers kullanımına rastlanıldığından, bu nedenle yaptığımız çalışmada £ matrisinin negatif olmayan tanımlı olması durumunda, parametre tahmini için genelleştirilmiş inverslerin kullanılması da ele alınarak faktör analizi incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sayısal örnekle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS IDENTIFYING MODELS OF FACTOR ANALYSIS AND USING OF GENERALIZED INVERSES Seval SÜZÜLMÜŞ DEPARTMENT OF STATISTICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: ProfDr. Sadullah SAKALLIO?LU Year: 2005, Pages: 145 Jury: ProfDr. Sadullah SAKALLIO?LU Prof.Dr. Fikri AKDENİZ ProfDr. H. Altan ÇABUK Prof.Dr. İhsan ÜNVER Doç.Dr. Selahattin KAÇIRANLAR In this thesis examined identifying of factor analysis model and the similarities and differences between factor analysis and principal component analysis. In factor analysis model for estimation parameters Principal Component Analysis, Maxsimum Likelihood Analysis, Unweighted Least Squares and Generalized Least Squares methods are used. In these methods the variance covariance matrice £ is positive definite. In a few methods, when S is not positive definite generalized inverse is used. So we investigate the case of the matrix £ is nonnegative-definite matrix.